Marporto

received_6424639427647599

8 uker 

Fire av valpene ble hentet lille nyttårsaften etter at familiene hadde fått et obligatorisk «kurs» om valp i hus inkludert praksis om pelsstell. Bajas dro til Bergen, Wilma til Ronglan, Karla til Oslo og Freia til Trondheim. De tre guttene Balto, Linus og Togo venter fortsatt på sine eiere etter  at to interesserte trakk seg like før jul. 

Linus fikk etterhvert ny familie på Frøya og fikk navnet Tinus. Balto og Togo med sitt nye navn Ajax ble hentet 3 måneder og vel 1 uke gammel den 16 februar 2024. Ajax dro til Grimstad og Balto ble i Trondheim.

Mor Uni har vært en fantastisk mor og gitt valpene en god oppdragelse med grensesetting og godt språk. Hun har lekt med de og styrt leiken når den ble for heftig. Valpene som ble igjen fikk godt med sosialisering. De har kjørt endel bil, vært i trafikerte områder, vært på besøk hos andre familier, gått turer alene, møtt mange fremmede mennesker noe som har vært stor stas. 

7 uker

Juledagene er over og vi har fått fin hjelp fra ungdommen til valpestell og masse kos. Uni har bidratt med sin uvurderlige preging med mye tid sammen med valpene og hun har lekt med dem og passet på de nå de har vært ute. Hun kjefter litt på de nå de blir for heftig i leiken inne. Da komme hun med et varselbjeff og de stopper opp og roer seg litt. Hun dier de fortsatt, men regulerer hyppighet og mengde. De får jo aldri nok så da må hun advare de ivrigste med lave knurr. Da går de en annen vei.
Vi merker at på kveldene er de ekstra ivrig etter en dag med nye inntrykk. Da blir det ofte mye biting så kosestund da er lite aktuelt. 
Idag var vi på valpetest hos K9 hundesenter i Trondheim. Det er en gjennomgang av valpen og hvordan den reagerer og mestrer forskjellige elementer som håndtering av fremmede, tillit til folk, nysgjerrighet, jaktinstinkt, lydpåvirkning, samarbeid og hvordan den takler nye omgivelser uten flokken. Det var ulike reaksjoner og de som er mest frampå her hjemme viste seg å ikke være like tøff borte. Det var svært vanlig ifølge testleder. De kan være litt mer følsomme og inntrykkene blir kraftigere når en kommer til nye plasser. Men dette er trenbart og derfor blir de neste 6-7 ukene veldig viktig for å gi de mestringsfølelse og bygge selvtillit nå de er alene uten flokken. Men alle valpene var tillitsfulle og sosiale krabater og knyttet seg fort til testleder.

6 uker

Her har vi forberedelser for både firbeinte og tobeinte. Det går i ett nå. Jul snart! Vi har hatt to fine besøk denne uka og valpene har fått kjenne mange lukter og sett ulike varianter av mennesker. Valpene sover fortsatt mye, men i kortere perioder. De krever mer og forskjellige stimuli for å ikke kjekle med bror eller søster. Ja for nå er det tøffere tone i mellom dem og de har temperament alle som en. På en uke har de nå blitt kjent med det primære uteområdet. Det har heldigvis ikke vært altfor mye nedbør og det har blitt mildere. Partytelt i hagen og lag med halm gjør det godt, renslig og tørt. Drivhuset har blitt tatt i bruk også og her elsker de å være. Genserne som er strikket er på fra morgenen av for da må de være litt lengre ute når rommet skal rengjøres. Ja for det puttes mye inn i løpet av dagen og det skal mye ut i løpet av ei natt! Noen morgenfugler fungerer også som makuleringsmaskin når de får tak i avisene under gitt eret som legges over. Tydelig at virketrangen er høy. 
Det er utrolig hvor fort de blir vant til nye miljø. I går åpnet vi grinda til hagen og da var det en tøffing som turte å jumpe ned trappa. Det kom noen fler etterhvert, og resten ville så mye, men motet manglet. I dag ble Uni med ut og da slapp de seg ned alle sammen. Trappa er ikke mer enn 3 trinn så en fin øving. Stua med glatt gulv er også prøvd. Noen takler ikke det helt alene ennå, men da resten kom inn ble det liv. Det er noe med å komme i et nytt miljø alene, det vet jeg mange kan bli litt usikker av. Men vi jobber med litt selvstendighetstrening og mestring på det planet. 
I dag fikk de ormekur igjen og ble da veid. Største mann er 4,8 kg allerede og minste frøkna er 3,2 kg. Så har utelivet ført til at de spiser i seg mye rart, noe som fort gir magetrøbbel. Så nå får de det gjelder en dose med mageregulerende pasta og litt spesial fòr. De gjør seg lite av det, men har litt dårlig matlyst. Det kommer seg nok. 
De har blitt flinke på å gjøre bomelibom når de er ute. Men å tisse gjør de uavbrutt. Moppen må stå tilgjengelig hele tiden når 7 gærne valper løper rundt inne. 
Den neste uka blir det litt mer alenetid for den enkelte i forskjellige miljø. Vi tar det suksessivt etter valpens behov. Det er endel forskjell på hvordan de møter det nye. Noen trenger mer tid enn andre, men kommer alltid etter. Det er vel som i alle søskenflokker. 🙂 

5 uker

Det er mere liv i leiren nå. Spesielt morgen og kveld har de virkelig noen raptuser. Vi åpnet til et nytt rom forrige uke og det var deilig for dem. Her fikk de løpe og boltre seg fritt i et rom med møbler og etterhvert lekestativ. Trond har laget en liten huske slik at de får øve seg på ustabilt underlag. De har fått presentert mange forskjellige og nye gjenstander og lyder og de blir tøffere for hver dag. Uni bruker endel tid sammen med de og slikker de rene og om de ikke vil så skal de. Hun er bestemt på det. Her om dagen hadde hun en leksjon om å respektere andres mat. Da gulpet hun opp maten sin og valpene stimet rundt henne. Først lave knurr som et mildt varsel uten atalle responderte på det, så høylytte knurr som om hun sa «hold dere unna!». De trakk seg tilbake og skjønte at her er det ikke bare å buse på. Språket hun lærer dem blir gull verd når de skal møte verden der ute. Nå ser vi at de hører etter kun med lave knurr. 
I dag fikk de kjenne på den kalde utelufta. Døra ble åpnet og Uni gikk ut. Hun hadde vel egentlig ikke lyst til at de skulle ut, for hun sto i døra og skysset de inn igjen. Men de ble for mange som kom samtidig, så da ble hun bare stående å kontrollere litt. Gutten lyseblå var mest frimodig og gikk ned «landgangen». Det ble bare en kort stund for det er fortsatt kaldt her oppe. Ellers driver vi håndtering som tannvisning, øresjekk, potemassasje og øyeruskrens. Dette er viktig for senere håndtering av dere og av veterinærer eller dommere. For å stimulere luktesansen får de snuse opp litt tørre biter av foret sitt på ei matte. Det ble en fin syssel de holdt på med lenge. Støvsugeren har de også fått stifte bekjentskap med.  Den var litt skummel for noen, men vi vil fortsette til de skjønner at dette er en helt normal lyd. Vi nærmer oss nyttår og vi kjører på med rakettlyder nå med høyt volum. De enser det ikke engang. 
 Vi har hatt besøk av en familie med Marporto hundene Siso og Aiki. Valpene tok det fint selv om de voksne hundene egentlig syntes de var litt vel små og uforutsigbar. Besøk byr på nye lukter og andre hender til å håndtere. Det gir en god ballast i videre møter med fremmede. 
I morgen er det hviledag før nye besøk fredag og søndag. Søvn og rolige dager imellom er like viktig som nye opplevelser for å kunne la alt det nye «synke» og bli bearbeidet. OM de ikke får nok søvn og hvile, kan det gå over til stress og det vil vi ikke ha. 
Legger med noen bilder fra uka som har gått og et par videoer i egen epost. 

4 uker

Denne uka har det også skjedd en rivende utvikling.  De ble flyttet sist onsdag fra ei kasse på under 2 m2 og til et rom på 12 m2. Det er ganske stort for en liten valp på vel 1- 11/2 kg. Fortsatt ustø gange, ikke helt utviklet syn eller hørsel, fortsatt pattevalp og aldri kjent noe annet enn mors pupp i munnen. De hadde ikke vært nødt å tenke så mye på hvor de skulle gjøre fra seg, for mor ordnet opp og fjernet det meste. Mor var der hele tiden og bød på varm deilig melk. Men kroppene vokser og trenger mer. Uni gjorde ikke annet enn å gi de mat de siste dagene før de flyttet ned. Det ble mye for henne. Tilvenning til fast føde ble nødvendig og er helt normalt. Det ble nevnt ved siste oppdatering også at det først ble servert temperert grøt/velling som ga mye gris. De var jo ikke født med erfaring om bordskikk. Det måtte læres. Temperert velling ble til kald mos med oppbløtte valpefor og de måtte lære å tygge uten tenner. Nå har nesten alle fått tenner og spiser det de får servert 4 ganger daglig, oppbløtt kaldt tørrfor. De har skjønt at man ikke kan gå på do der man leker og sover, men at aviser er bra å gjøre fra seg på, for da forsvinner klattene etterhvert og de fuktige avisene skiftes ut flere ganger daglig og det er mye hyggeligere.  
Fra å die liggende bestemte Uni seg for at når de flyttet ned var de store nok til å kunne die stående. Det var ikke helt greit for de minste for de var ikke sterk nok og måtte ha hjelp. Men nå etter bare en uke er det fullt under der. Trengselen gjør at de må klemme til litt rundt puppen for å beholde den og nå HAR DE FÅTT SYLSKARPE TENNER! Står de på feil underlag sklir de unna og biter til. Stakkars Uni hun ynket seg her idag da de ble som mest intens. Det førte til at hun faktisk la seg ned selv om kampen om pupp da ble enda større. 
De er 4 uker nå og runde nummer to med ormekur er gjennomført. Uni får også. Kloklipp må til og veiing. NÅ ligger de mellom 1,8 – 2,5 kg! 
Vi driver med daglige doser med lyd og presentasjon av gjenstander av ymse slag og emballasje av ulike råvarer. Fra å løpe med halen mellom beina å gjemme seg bak oss, er de nå avventende til nye lyder. De venter om noe skjer, og noen har blitt så tøffe at de trekkes mot lyden. Det er nysgjerrighet på høyt plan og det lover godt.
Uni driver daglig med oppdragelse det vil si grensesetting, og hun ligger endel sammen med de også. Ligger langflat og sover sammen, før det blir for varmt og hun trekker ut i det andre rommet. Godt å se. 
Vi har hatt to trivelige besøk og det ble et rolig førstemøte, for valpene sover fortsatt mye. Men litt valpekos ble det og dere som var her fikk sett de fleste i våken tilstand og kjent litt tenner og våte slikk. 

3 uker

Onsdag og oppdatering igjen. 😊 Mye har skjedd med valpene denne uka. Fra å surre rundt i kassa på ustøe bein for å gjøre sitt fornødne eller være etter lukta av mor og mat, har de nå oppdaget at de har brødre og søstre, at det befinner seg noe annet utenfor kassa og at verden har mange rare lyder. Det har videreutviklet sitt eget register av lyder og har ikke minst fått et forhold til oss også. Kassa har plutselig blitt for lita. Av sult og iveren etter mor som lå utenfor kasse var det kraftgutten Grå som heiste seg over kanten og falt opp på ryggen til mor. Storegutt Lilla gjorde det samme litt senere. Uni har vært flink til å gi de pupp, men nå vokser de så fort at mengden hun produserer kommer til kort. Så søndag forsøkte vi å gi de oppbløtt tørrforvelling. De ble helt ville av lukta, men hadde jo aldri kjent den konsistensen i munnen før, så her måtte det praktisk innlæring til. De lærte fort, så etter noen måltider skjønner de nå kunsten å spise. Vi starter allerede nå med å plystre når maten kommer. De eier ikke bordskikk så i sin iver etter mat havner labbene i matfatet, så gris blir det i pels og på matta. Men mor slikker de rene. Måltidene gjør at valpene blir mer fornøyd og mor får fred og har mer å gi når det går litt lengre mellom hvert melkemåltid.

I dag var den store flyttedagen. Rommet nede er innredet til valperom. Etter 6 timer der nede har de begynt å ta ibruk hele rommet enda så små de er. Noen er tøffe og slipper seg ut i det nye, noen litt mer tilbakeholden og vurderer litt før de forsiktig trår ut i nye omgivelser. Her får de nytt fast og litt glattere underlag å gå på og det må læres.

Så har Uni begynt å stå noen ganger når hun gir de melk. Da må vi støtte de minste litt, for de når ikke opp. De kan nå tak i puppen, men de har bare bakbeina i bakken og det blir ikke stødig nok. Det gjør at de mister balansen og faller av. Det gjelder å være tilstede.

Uni ble etter flyttinga noe mer på vakt mot Bessie, men hun skjønte fort at det går helt fint og at Bessie ikke vil komme å ta valpene hennes. Etter at vi begynte med fast føde er det ikke lenger naturlig at mor ordner opp. Så nå må vi plukke opp. Men etterhvert skjønner de mer og mer at de må gå bort fra leke- og soveområdet for å gå på do. Det ligger allerede i noen av dem. De trekker unna og leiter litt akkurat som at de vil gjemme bort visittkortet.

2 uker

Siden sist uke har det skjedd mye. Det går fort i denne hundeverden. Uni var jo nokså beskyttende overfor valpene ved siste oppdatering. Vi lot henne få tid og på dag 10 altså sist fredag skjedde en endring i hennes oppførsel. Hun ble plutselig mer tilgjengelig, kunne være med på en litt lengre tur, kunne ligge utenfor valperommet og hun lot oss klappe valpene. Og siden det har hun bare sluppet taket mer og mer. Hun må ha kontroll når vi tar de opp i fanget og sier ifra med snuten når det er nok. Helt greit det. Mye nytt for valpene også med håndtering og nye lukter. De har åpnet øynene og er litt mer aktive. De er heldigvis blitt nokså synkron i aktivitet og sovetid. Og når mor kommer blir det fart i de små kroppene. De raver rundt som fulle sjømenn, snubler og ruller rundt og opp igjen. Noen har begynt å stå på beskyttelseskanten inni kassa og strekker hals. Det Uni gjør for hvert stell er å la de komme i aktivitet så de får tømt seg godt. Hun gir klar beskjed til de som prøver seg på puppen utenom måltidet. Etter en stund blir de rolig og da legger hun seg ned for å die. Tror Uni har hatt en god oppdragelse på valpene til nå. De har lært hva advarslene betyr og at om de hører etter så slipper de irettesettelse. Vi så en dag her en av valpene var så ivrig at han ikke brydde seg om advarselen. Da gapte hun over hodet og dempet han. Da han ga seg, fikk han et vennlig rundslikk. Så det er en hard, men også kjærlig oppdragelse. 

I går ble valpene veid, og de fikk første ormekur. Uni spiser godt og har en god melkeproduksjon. Det gjør at valpene blir god og mett, sover bedre og det gir ro i kassa.

Jeg legger ved noen bilder av fortsatt sovende valper. Jeg vil ikke ta særlig med bilder av de i våken tilstand for de har nettopp åpnet øynene og for å få skarpe bilder av valp i bevegelse bør vi ha litt godt med lys. Skarpt lys er ikke særlig behagelig for valpene nå. 

1 uke gammel

Her er det bare velstand i valpekassa. De små vokser og utvikler seg godt. Noen har begynt å sette bein under seg og kravler fort avgårde. Blind fortsatt men, de har begynt å oppfatte lyd. De kan lage lyd også! Et skikkelig spetakkel når mor tar en runde med rompestell og øvrig rengjøring. Renhold er viktig og vi har til nå ikke plukka en liten bæsj. Alt går via mor og ut av huset. Uni har rutine på stellene. Etter vask og sjekk legger hun seg for å samle de rundt slik at alle kommer inn på puppen nokså likt. Da hører vi hvor det jobbes for å få ned melka. Etter en stund hører vi unisone svelgelyder, et tegn på at nå «går melka» Det er fasinerende.

Uni er nokså beskyttende fortsatt så vi lar de være i fred. De er jo bare en uke gammel og i ulveverden ligger valpene i hula si 3 uker før tispa presenterer de for resten av flokken. Det Uni gjør nå er foruten mating og stell også å gi de grunnleggende språk og oppdragelse. Når hun vil være litt i fred murrer hun når en valp kommer for å få pupp. Da ser vi at den snur seg litt bort og intensiteten avtar. Her læres bordskikk! Det er nokså fascinerende.

Uni har en oppgave nå og det er å få fram dette kullet. Så tanker på egentid er fraværende. Hun kan til nød gå 30 meter ned i bakken for å snuse litt og gjøre ifra seg, men så er det stopp. Da vil hun hjem igjen. Rett hjem og opp på rommet. Hun får fortsatt mat på rommet, men nå utenom kassa. Fra spesiallagede måltider får hun nå valpefor og det rå foret koker vi, for vi tørr ikke risikere at valpene får diare. Det har vi hatt på tidligere kull og det er ikke greit.

Bildene viser bare sovende små, men det er jo det de stort sett gjør innimellom måltidene. All næring går til vekst og utvikling og søvn styrker og gir en deilig ro i kassa.

Kull født 7. november 2023 

Vår kjære Uni fikk 7 flotte valper. Derav 3 tisper. 

Far til kullet heter Mariposas Theoden «Monty» en flott kar med amerikanske linjer bosatt i Tjekkia.

received_6424639427647599