Marporto

Om oss

Den Portugisiske Vannhunden

En rase som i følge rasestandardens punkt om adferd og temperament er: Meget intelligent, forstår og adlyder lett og glad alle kommandoer gitt av eier. Energisk, sta, modig, fordringsløs og meget utholdende. Uttrykket er oppmerksomt, gjennomborende og hardt. Meget godt syn og utmerket luktesans.

Den er derfor en allsidig rase som kan benyttes til mange typer aktiviteter. De aller fleste individene har iboende bruksegenskaper, men det er opp til eieren å stimulere de!

Om både to og firbeinte

Marte har drevet med hund fra 1976 til idag med et avbrekk på 9 år pga allergi i familien. Den første hunden fikk hun som 12 åring. Det var Golden Retriveren Ajax. Han ble turkompis og venneskaper i ungdomsårene. Så kom Flatcoat Retriveren Tell. Han trente hun blodspor og retriverjakt med. Så kom Wiggo, sønn av Tell som også ble trent på blodspor og jakt. ”Flattene” ble mye brukt til trekk- og kløvdyr.

Nyttårsaften 2005 kom den Portugisiske vannhunden inn i våre liv ved en ren tilfeldighet. Vi ble helt betatt og 14 dager senere hentet vi Porto hos Ana-Faro`s kennel i Sverige.

I juni 2010 hentet vi Tella hos Golden Water kennel i Sandnes.

I april 2014 fikk Tella et kull på ni valper og vi beholdt Bessie.

I oktober 2017 hentet vi Uni fra Portugal ca 4 måneder gammel.

Den portugisiske vannhunden er en allsidig rase og de elsker å jobbe og bruke hodet. Derfor trener vi med ujevne mellomrom litt blodspor, vanlig spor, apport og feltsøk, vannarbeid, agility og driver jevnlig hjernetrim i stua. Konkurrerer ikke, men det viktigste er å ha aktiviteter som er moro for både to og firbeinte.

Vi er 5 i familien men våre 3 barn er nå flyttet ut. Vi bor landlig til i Melhus kommune i Sør-Trøndelag med mange flotte tur- og treningsmuligheter. Vi har ei fjellhytte nord i Trollheimen der mye av treningen skjer.

Marte jobber som rådgiver i Melhus kommune. Foruten hund, er hobbyen økologisk hagebruk med bær og grønnsaker, litt håndarbeid og matlaging.

Trond Are er blitt heltidsfotograf med naturen som studio og viser sine bilder både fjern og nær.

Vi er mye ut i skog og mark, til fjells og til sjøs både sommer og vinter. Av og til går vi på utstilling og her treffer vi venner og nye kontakter. Men det beste er å drive friluftsliv med venner og alle gleder det gir. Det kan være dagsturer, teltturer eller hytteturer.

Mål med oppdrettet:
Jeg jobber for å avle fram hunder som er rasetypiske i kropp og lynne og som har en god helse. For å bevare rasens bruksegenskaper vil jeg tilstrebe avlsdyr med iboende bruksegenskaper. Som arbeidsvilje, vannpasjon og intelligens. Jeg ønsker så langt det er mulig å benytte avlsdyr som ikke bærer de kjente sykdomsgenene PRA (øyesykdom) og JDCM (hjertesykdom). Det er heller ikke ønskelig ikke å videreføre feilgenet som gir uønsket pelskvalitet (Improper Coat).

Når valpekullet er født, er det oppdretters oppgave å sørge for at valpene får en god start. En god og allsidig preging den første tiden gir en god ballast til å møte verden. Vi driver preging på lyd, underlag, gjenstander og valpene får mye sosial kontakt med folk i og med at vi krever å møte alle som får kjøpe valp fra oss før levering.

Vi legger mye i et oppdrett av et valpekull og ønsker derfor valpekjøpere som vil vite mest mulig om oppdrettet, avlsdyrene og som setter seg godt inn i den Portugisiske Vannhundens mangfoldige sider. Vi vil at valpekjøperne våre skal møte tispa og oss før valpene leveres. Vi holder et obligatorisk kurs for kjøperne ved henting og har en god oppfølging av familiene i tiden etter. Referanser kan oppgis.

Valpekjøpere som ønsker det, vil kunne få en god oppfølging både om oppdragelse, trening og eventuelt pelsstell.

Kennelnavnet Marporto er Godkjent av Norsk Kennelklubb og FCI, med de krav det medfører. Marte har tatt Norsk Kennel Klubb sin kursserie: Oppdretterskolen del 1- Avl og Genetikk og del 2- Oppdrett.