Marporto

No.8 av Aiki

6 uker - Piraya på fire bein

Vi har ikke vært heldig med været i det siste, men innimellom skurene får valpene løpe av seg energi ute. Rommet deres er nå nesten bare soverom, oppholdsrommet, gangen og vaskerommet er de litt lei av og derfor er utelivet en viktig del av dagen. Kjeder de seg blir det krangel og kjefting. Temperament har de, det skal sies! Det er noen av tispene som ikke lar seg pirke på nesen uansett hvor stor bror eller søster måtte være. Det er vel de som er mest utforskende også. Bildene viser sitt.  

Vi hadde en runde der alle fikk oppdage nytt område alene. Det vil si uten de andre valpene. De fikk møte Uni som var veldig interessert i de, men kom de for innpå så var det klare varsel knurr og det er helt greit. Valpene respekterte det og gikk en annen vei. Alle mestret nytt område fint. Denne uka blir det å ta de med i bånd utenfor tomta.

De får tilgang til stadig nye steder på eiendommen og grønnsakshagen med råtne grønnkål var veldig spennende. Tulipanløkene måtte dekkes over for alt må jo smakes på. Drivhuset var topp å komme inn i da det la seg mye bløt snø på bakken. De små kroppene blir fort kald i detter fuktige og kjølige været. De fine genserene er fortsatt for store og når valpene vil ut er det heller ikke bare bare å kle på 9 stk.

Vi jobber fortsatt med lyd og flere av valpene enser ikke de nye lydene engang. En eller to kan trekke seg, men de kommer fort tilbake og avklarer fint. Vi prøver å bygge så mye erfaring på lyd som mulig.

Aikis familie kom lørdag til den store vaskedagen. Alle valpene har fått en bad-, frottering- og føn runde. De mestret det godt. Flere av de er klipt løve og alle har fått snuteklipp nå. Det var så flott å få hjelp og mage hender til både vask, føn, klipp og kos.

Valpene har fått runde nummer 3 med ormekur. De spiser i seg så mye rart ute at det er viktig. De veier nå rundt 3-3,5 kg.

Aiki slutta å gi de melk forrige uke, så nå går det bare i oppbløtt tørrfor og vann. De får litt geitemelk av og til.

Dette var litt om ukas hendelser. Snart er det påske!

Frøken Gul hilser på Uni
Frøken Orange og mor Aiki
Nye områder å utforske. Trapper ingen hindring.
Frøken Rosa
Frøken Grå
Frøken Rød
Drivhusleik
Minstegutten Lilla
Frøken Rosa i en stille stund
Guttene Blå og Grønn
Rød og Grå med utferdstrang
Lilla nysgjerrig

5 uker og verden utvides

Det har til nå vært synbar forskjell på tisper og hanner med hensyn til å mestre nye omgivelser. Tispene har vært først ute på nesten alle områder. Gutta kommer sakte, men sikkert etter. Vi ser grader av temperament hos de og det slår ut når de blir liggende under den andre i leiken. Det går fort over og den fornærmede går bort med høyt hevet hale. Vi ser at krangelen, som er helt normalt i et kull, avtar når de får nye utfordringer. Det kan være nye gjenstander og spesielt nye områder. Så nå gjelder det å gi de noe nytt hver dag så de får utvidet erfaringene sine. Gangen med alle skoene er et yndet sted med masse lukter og vaskerommet med bråkende maskin og rennende vann er spennende. Stua med litt glatte gulv har noen fått prøvd. Det er et stort rom og litt skumlere, men vi tilvenner.

Vi fikk noen 10 minutter med uteliv før det kalde været med regn kom. Det var nå i dag at alle ville være med ut. Tre av gutta har vært litt tilbakeholden, men de mannet de seg opp og DET VAR KJEMPEGØY!  Gensrene som er strikket ble utprøvd og er litt stor, men vil komme godt med framover.

Denne uka har vi hatt besøk av både valpekjøpere og slekt, små barn og store voksne. De er supersosiale, og de må tygge litt på alle som kommer. Men da 10 måneder gamle Linea fikk hilse på noen av dem var det ikke antydning til å bite. Det ble et positivt møte for alle parter. 😊

Til nå har vi så vidt kjent de små hjørnetennene, men etter hvert blir de større og så får det litt mer krefter i kjevene. Derfor driver vi nå og lærer de bitehemming. Aiki kvier seg for å gi de melk, for det må være vondt når de biter seg fast for å beholde retten til puppen i all trengselen.

Vi fortsetter med lyd påvirkning. Nå går det i Beatels og Secret Garden. Det er en liten studie å se de sitte foran spilleren å nikke på hodet, snuse i været og sette fokus på CD spilleren. VI slamrer med grytelokk, «mister» ting i gulvet, støvsuger utenfor rommet, setter igang hårføner og så får de leke med ting som lager lyd.

Kloklipp er ukentlig gjøremål og nå begynner vi med litt børsting, tannvisning og poteherding. Urokråkene må holdes litt opp i været for å roe seg. Det funker og vi kan fortsette.

Jeg har nå 50 % permisjon de neste to ukene før påska starter og da avspaseres midtpåskedagene. Da skal de valpetestes og så blir det veterinærsjekk og ID merking. Det går fort nå. Plutselig er de borte. Vi vet det og nyter hvert minutt. De er en herlig bukett med personligheter. ❤

 

4 uker stor og flink

Nå går utviklingen kjempefort. I bevegelser er de fortsatt litt klossete men de føler vel en større mestring og løper avgårde, prøver å finte litt men mestrer ikke det og tuller rundt, springer tulling rundt og krasjer i hverandre for synet er ennå ikke fullt utviklet. Det er bryteøvelser og mannjevning og privatlivet har ingen respekt. Dogåing er ingen alenestund!

De får nå daglige doser med gjenstandspresentasjon og lyd. Masse lyd. De har allerede blitt nokså upåvirket. Vi har hatt litt besøk og de viser seg å være sosiale hele gjengen. Men de kommer i sitt tempo. De ER forskjellig på det planet. Vi har begynt å ta en og en ut på naborommet for å se hvordan de mestrer nytt miljø på egen hånd. Noen bryr seg ikke og bruker ikke lange stunden før de tusler avgårde på oppdagelsesferd. Andre tøff i flokk, men kryper litt sammen alene og trenger tid. Alle får prøve i eget tempo og de mest tilbakeholdene trenger å bygge selvtillit.  

Vi har hatt godt varmt vårvær så noen har fått smake på utelivet. Frivillig! Det ble et kort opphold på bakken på grunn av kaldt og rått underlag.

Før valpene ble presentert for utelivet begynte plutselig en av tispevalpene å ville gå så mye på do. Men det kom lite. Den som har hatt blærekatarr kjenner seg igjen. En valp på under 2 kg tåler ikke så mye, så det ble helgebesøk til veterinær. Full screening av urin og ganske riktig var det urinveisinfeksjon. Så nå går hun på antibiotika. Det slår ut bakteriefloraen i tarmen og det kompenseres med Zoolac. Medisinen har virka og nå er det bare velstand.

Aiki er i full melkeproduksjon fortsatt, selv om valpene nå får 3-4 måltider med tørrfor, VOM puppy og litt geitemelk. Det er fortsatt mors melka som er best. De er som en bisverm rundt henne når hun kommer inn på rommet. Hun blir litt overveldet, men innser at her gjelder det å «stå han av». Inntil for noen dager siden lå hun fortsatt når hun ga de melk, men valpene fikk jo ikke plass. Hun skjønte selv at dette ikke gikk. Bildene viser sitt.

Vi kan nå være ganske lenge borte fra valpene og turene blir deretter. Aiki elsker det, turer i ukjent terreng, vi varierer turer i skogen, langs Gaula eller over kulturmarka. På barmark, på is eller i dyp gammel snø. Hun er blitt bestevenninna til Uni. De to er blitt et radarpar på tur.

 

Må`n så må`n

Hvor er Aiki?

Naturlig valg 🙂

Småtrangt

3 uker og valpene  presenteres for hverdagen

Det er normalt å flytte valpene nærmere flokken og inn i hverdagen med lyder og aktivitet når de er tre uker. Kassa ble mot slutten av uka for lita.  Det ble trangt for Aiki å gi de mat og vi så at de var veldig klar for nye opplevelser. Fra et skjermet rom i andre etasje ble de flyttet ned til et rom med verandadør i første etasje. Familien til Aiki kom og hjalp til. Stas for både barn og voksne det.  Akkurat nå er rommet litt for stort, men det går fort å venne seg til det. Etter tre dager nå tar de i bruk hele rommet. De har ikke helt skjønt hvor de skal gjøre sitt fornødne, men vi løfter de på avispapiret når vi ser de må og roser masse når de gjør det der. Avisene holdes på plass av kompostgrind for ellers blir det fort at valpene begynner å herje med de. Det fungerer greit og lett å skifte. Så er det kjekt å øve nytt underlag. Det gikk fort med tilvenning av det. Vi har allerede begynt med lydpåvirking. Det virker som om hørselen utvikles fortere enn synet. For de reagerer ved at de stopper opp. I starten ville noen gjemme seg, men det gikk fort over når det ikke var noen fare allikevel. Det er greit å reagere, men de skal avreagere, bli ferdig og legge det i erfaringssekken.

Vi har allerede hatt besøk av en valpekjøper. Vi ser at valpene synes det er stas med nye lukter og er tillitsfulle og nysgjerrige. Det lover godt. 😊

Valpene har kun fått melk til nå. Aiki har vært en skikkelig melkeleverandør, men nå ser vi at de trenger mer. De er godt modne for fast føde. Vi prøvde å gi de velling av valpefor og geitemelk. Det var en grei introduksjon til annen mat, men vi har allerede gått over til oppbløtt tørrfor. Mindre søl og morsommere for valpene å tygge mat enn å slikke i seg. Noen har en kjempeapetitt mens andre har vært  litt mer skeptisk. Valpene har en etter en fått litt diarè. Årsaken er nok at mor har begynt å få rå Vom og Hundemat. Zoolak med bakteriekultur fungerte ikke, men jeg gir de noen bittesmå kuler homeopatmedisin. Det virker gitt! Nå er aller blitt seg selv igjen og spiser godt og er i jevn aktivitet. De leker med hverandre og med leiker de presenteres for. De holder ikke så lenge, kanskje 10-15 minutter før de sovner igjen.

Oldemor Tella og bestemor Bessie har fått hilse på valpene og interessen gikk fort over. Aiki tok det hele mer ro. Null stress og veldig avslappet til det hele.  

Gutten Lyseblå

Gutten Lilla

Gutten Grønn

Gutten Blå

Frøken Rød

Frøken Rosa

Frøken Oransje

Frøken Gul

Frøken Grå

2 uker gammel

Her skjer det ting. Valpene har vokst enormt, noen har tre doblet vekta på 2 uker. Lillegutt har nå blitt så stor at han kan ta opp kampen om puppen. De setter beina under seg og stabber avgårde. Noen har begynt å åpne øynene. I dag observerte vi at de faktisk lekte med hverandre. Jeg har håndtert de jevnlig hver dag sist uke og noen logrer når de kjenner lukta av meg. Luktesansen er den sansen de har brukt til nå i og med de har vært blinde og ikke har hørt noe særlig. Jeg legger hodet ned i kassa og de kommer kravlende oppi håret og inn i blusen. De er ikke lenger så hylende og har en litt stillere tilnærming til matfatet. Konsentrert og målbevisst om å nå puppen før de andre. Aiki er blitt både matfat, rengjører og trener for de nå. Hun går oppi kassa, vekker de en etter en. Rengjør det hun rekker, noen tisser i kassa men det finnes altså ikke en bæsjeklump. De blir ekstra mat tilskudd! Så går hun utav kassa og valpene surrer rundt, går rett fram samme hva de støter på, tar vaiende skritt, detter, reiser seg og går videre. De blir bedre og bedre for hver dag.

Nå har hun så bra med melk at valpene hyrer ca.  3 timer før de får neste måltid. For å produsere så mye melk trengs det masssse mat. Hun spiser over det dobbelte av hva hun pleier med ekstra næringsrikt valpefôr. Hun ble badet her om dagen og fønet tørr, fikk stusset portisklippen, klipt klør og renset tenner. I og med at hun slikker i seg så mye tiss og spiser så mye bæsj får hun ekstra med tannsten. Aiki håndterbar som hun er, godtok tannsteinskraping også. Hun er så trykk på sine omgivelser at ogå Uni får komme opp i 2 etasje uten at hun sier noe til det. Men det skal sies at Uni respekterer dørstokken og går ikke inn på rommet til valpene. Aiki lot også min bror og svigerinne komme opp på rommet. Det var som om hun ville vise frem valpene 😊 ikke noe stress og la seg bare rolig ned for å die.  

Hun ligger ikke lenger så mye sammen med valpene. Hun trives best på kaldt rom og dit går hun på natta for å sove mens valpene ligger i dunge i kassa. Vi har ikke lenger nattevåk, men Aiki er selskapssjuk så hun vil helst inn til oss og da skraper hun på døra. Noen natturer blir det allikevel for det som spises må nødvendigvis ut igjen og det skjer selvsagt på natta. Men vi bytter på så det går greit.

Valpene har fått første ormekur og de har fått nye halsbånd. 

 

Frøken Rosa

Frøken Oransje

Gutten Lyseblå