Marporto

No.5 av Bessie

8 uker og nye hjem venter

Ukas høydepunkt var hos veterinæren. Et trivelig kull sa hun! Turen dit gikk i hylekor fra noen, men hjemturen hadde en øredøvende stillhet. Inntrykkene fikk synke inn litt. Den nye sporten nå er graving – hull under gjerdet for de vil lengre ut i verden. Oppfinnsomme er de! De elsker utelivet og er trygge nok til å sove under åpen himmel. Det ble en siste kloklipp og veiing også. Minsten har altså vokst fra 190 gram til 4300 gram på 8 uker og nesten 700 gram bare denne uka. De er aktive og spiser godt. Kjøtt er best, men nå trapper vi ned det til levering. Nesten alle ble badet i dag. Flyffy og helledussansøt alle som en. Frøken Beige – Kine dro i går, men kommer igjen til kurset på søndag. Kullet er godkjent hos NKK, helseattestene og passene er klare, sekken med diverse er klar, teppene er ferdig sydd og ligger sammen med Bessie, Veilederen med en liten fødselsattest med bilder er klar og snart skal bestemor Tella vaskes for pelsdemonstrasjon i morgen. Velkommen til kurs! 🙂 

Marley

Maya

Mio

Storm

Nemi

Effie

Etta

Balder

Salto

Aiki

Buddy

Tika

Hei Gamlefar. Æ e bare snill! 

Første badet

Frottering og kos

Er`n trøtt så er`n trøtt! 

Siste klolipp av Marte

Balder har litt VM feber.

Minsten Mio har blitt 4300 gram!

7 uker - nysgjerrig på verden

Valperommet er for lite. De blir svært høylytte når det høyeste ønsket er å komme uuuuut! Men de får ihvertfall ikke komme ut eller får oppmerksomhet når de hyler og bærer seg. Noen er mere lydhør enn andre, og får de ikke viljen sin blir loppene i blodet ekstra yre, så da blir det å gå løs på nærmeste søsken! Men de er ikke tapt bak ei vogn så de får tilsvar!                                    Valpene får mer og mer tid ute. Når været tillater det sover de også her. De får nå kommet ut i et større areal og trives med det. Kjekling og erting blir det mindre av, for nysgjerrigheten på andre ting tar fokus. Matmors planter og blomsterbed er ekstra gøy når de ikke får lov! Og vi løper etter for å unngå total nedtramping og ødeleggelse. alt annet en lovlige leker er morsomt så da blir det å legge fram ting man ikke er så redd for. Et slepetau, arbeidshansker, knitrende presenning og pinner av ulik størrelse.  Så har vi jo «tante» Uni. Hun er nylig blitt 1 år og takler disse små på en fantastisk måte. Hun leser valpene godt, og innser at en kan godt dele pinne med de, for de utgjør ingen trussel. De prøver selvsagt å finne en pupp, men hun biter de lett over snuten og leder de bort. Da skjønner de at her er det ikke noe håp. 

Tella bestemor er derimot av den tydelige typen som  vil ha veloppdragne valper. Så der er det ikke mye tvil om hvor skapet skal stå! Og de lærer fort. De nærmer seg også Uni med ydmykhet og underdanighet, så her er det verdifull balast som lastes. Mor Bessie blir fortvilt av horden som er etter pattene hennes så hun får litt «hetta» når de kommer. Vi lar henne derfor få være sammen med noen eller halve flokken så det ikke blir så voldsomt. Er det to til tre legger hun seg for å leke med de. Da klarer hun å holde de i sjakk og markerer vennlig at nå er krana stengt! 

Gutta boys fikk en tur oppe på toppen av tomta her om dagen i bløtt gress. Det ble veldig morsomt å løpe ned igjen! Her ventet et reint og tørt rom og de sovnet fort. Turen skal gjentas med jentene uti uka som kommer. 

Alle har fått en tur alene i bånd ned oppkjørselen med de samme påvirkningene. Søppeldunk, postkasse, pukkstein og asfaltundelag. Noen fikk se kyr og andre biler. De tok det forskjellig. Noen er mer verdensvant enn andre, men alle avreagerte godt. Noen måtte lokkes bort fra det trygge, men ble med og ble fort komfortabel. Vi har hatt litt besøk også denne uka, og besøket blir overfalt av glade  og ivrige sjarmører.  

Det spilles lyder til de i alle tidspunkt på dage. I dag satte vi på felemusikk og da ble det stilt fra rommet deres gitt! Men stillheten gikk fort over. 🙂 The Doors fikk de og til å tie- en stund. 😉 

Vektutviklingen er jevn og alle har fortsatt sin egen kurve. En har lagt på seg 1 kg denne uka og den minste 600 gram. Kloklipping går fint og det er gitt ny ormekur. De eter nå! Men her er også forskjell på apetitten. Tørrforet er veldig interessant som tørre kuler, så de får litt som de kan søke etter på bakken. Kulturmelk er også stas og benyttes som lokkemiddel for å få de inn. Vi går in i uke 8 og 

Tante Uni og frøken oransje.
Leke med tante Uni!

Gutten Grønn med fyrsikkeska

Frøken Rød i en stille stund

Forbildet Uni

På topptur med gutta boys

Gutten Lilla og frøke Beige

Frøken Beige i et rolig øyeblikk

Frøken Svart og Frøken Rød

Attack slepetau!

Presenningslyd er trigger!

Siesta i det fri.
Frøken Rosa ei frimodig ei

6 uker og lopper i blodet!

Uka har rast avgårde og valpene har rast opp i størrelse. Det har jo vært litt ymse vær den siste halvdelen, men ute har de vært, flere ganger daglig. Noe annet ville vært uholdbart for alle! Det er nemilg mye energi som skal ut, særlig på kveld!  Blaute ble de, men så lenge de var i aktivitet så gikk det bra. Det ble syyyykt kjedelig å være på samme sted hver dag, så det var en frydefull gjeng som fikk slippe ut på plena og nye områder for utforsking. Stemorsblomst er godt. 🙂 Vi ser at flokken får en bedre harmoni når de får andre ting å sysselsette seg med. Når det regner som verst, får de komme inn i «Pusterommet» og får også oppdage vaskerommet med alle slags lyder. Det er stooor stas å få komme ut i andre rom i huset. Alle tar det veldig bra. Støvsugeren ble prøvd i dag og ingen gikk for å gjemme seg. Noen kom og var nysgjerrige, andre fortsatte leiken som om ingenting hendte. 

Frøken Grå, Gutten Blå og Gutten Lilla har fått løveklipp. Det blir vel snuteklipp på alle etterhvert. De blir jo ganske søte da! 

Valpepasser Åse-Marie har introdusert elementet vann. Det var litt rart for de, men de tok det godt. Det ble bare vassing. Håper på bedre og varmere vær så de får prøvd og funnet fram  vannpasjonen. 

Mor Bessie ble litt sjaber midt i uka og måtte ha spesialforpleining mht fòr. Var redd det ville gå ut over melkeprodusjonen for det hadde vært litt for tidlig, men det gikk bra. Tella fortsetter språkundervisningen og Uni leker med en og en. Gamlefar Porto tar livet med ro og synes at valpenne nå begynner å bli vel frampå! 

Billig morro! 🙂
Jippiii! Nye områder å utforske!

Løvegutten Lilla

Gutten Brun

Velkomstkomite av fire frøkner!

Løvefrøken Grå

Venter på godværet!

Gutten Lilla

Løvegutten Blå

Gutten Grønn gir seg ikke!

Frøken Grå, Førken Svart og frøken Gul

Fra venstre: Frøken Rosa, Gutten Grønn og Minstemann som ikke lenger er minst!
Tålmodig Mamma. Det der er ikke godt når 13 par pirayaer sloss om plassen!

5 uker - ut i det friii!

Temperaturene har gått litt opp og ned og været har vært skiftende, men de har den siste uken vært ute flere ganger daglig og temperaturen har avgjort hvor lenge. De elsker det. Det er nytteløst å bære en og en inn i den tro at de vil roe seg inne. De kommer som en horde ut igjen. Vi dytter inn og så kommer det to ut! I dag har de vært ute så og si hele dagen. De har spist og sovet ute. Vi var litt spent på hvordan de skulle takle all vinden som har vært i det siste, men utryggheten gikk fort over og nå er ikke den noe heft. De sover uten problem i de sterke vindkastene. De leker mere med hverandre og om det blir litt høylytt krangling kommer en tredje for å roe gemyttene. De bytter på den rollen. Men til nå er det en fin harmoni i flokken. Vi har tatt noen ut fra flokken for å se hvordan de fungerer alene. De tar det godt og er nysgjerrig på de nye omgivelsene. Plena var ny som underlag og den var ingen heft.  Blomsterbedene har vi sperret av, men de smetter inn og har nå begynt å smake på alt, så da er ikke arter fra liljefamilien det beste å få i munnen. Den skaper ulage i magen og er ikke bra. Derfor ble det kyllingnetting og valpesikker sperring. Høylytt protest fra noen av jungelelskerne. 

Vi har hatt mange og trivelige besøk fra både valpekjøperne og venner. Alle er med på å sosialisere valpene våre! Vi ser hvor hengiven de er til nye mennesker og det er godt å se. De sovner gjerne i hvilket som helst fang. Vi tar de en og en ut til de andre hundene og Uni har etterhvert skjønt at hun kan leke  og tulle litt med de. Hun har godt av å kjenne på at hun kan bety noe for noen, så usikker som hun er. Valpene viser vei for henne og soddbøtta som valpene leker med er ikke så skummel lenger. 

Valpene har idag fått ukens kloklipp og ny ormekur. Vekta er det ingenting å si på. Gutten Lyseblå har lagt på seg 850 gram på 8 dager. Lille frøken rød har lagt på seg 550. Men gutten Brun er fortsatt størst og når 3 kg i morgen! Mirakelet Frøken Svart og minstemann som ikke lenger er umerket, men fått et ekte valpehalsbånd, er snart like tung så fødselsvekt har ikke alt å si på hvordan de vokser. De har god apetitt og får 4 ganger per dag. Kjøtt er tingen og øker smakeligheten på det bløte tørrforet, og den hjemmelaga melka er fortsatt superpopulær. Utrolig hva sitronsyre kan gjøre med fordøyelighet. Valpene har nå fått ned hjørnetenner og de kjennes når de setter i midjevalken! Men da blir fruen bestemt og skysser de unna. Slutt med kosen og nærheten! 

Bessie gir de fortsatt det hun kan av melk. Vi trapper sakte men sikkert ned mattilgangen og tar på henne dekken så hun kan være med valpene uten at de maser om pupp. Bestemor Tella har fått startet sin språkundervisning. Valpene har fåt Meget bra i karakter! På en eller annen måte ligger det i de at knurr fra magen betyr hold deg unna. Vi ser de kommer frimodig løpende mot henne, hun stivner, kommer med lave knurr og noen må ha en frekvens høyere knurr for å vike. Da kryper de sammen, ser bort og går en annen vei. Når de kommer neste gang, har de lav haleføring, lavt hode og skakker på hodet og viser alle tegn til underdanighet. Da hilser hun på de og sier ingen ting. Det er helt utrolig hva hun gir de med på ferden inn i hundens verden. Takket være Tellas oppdragelse blir også knurrene fra Porto akseptert noe han ikke har vært vant til tidligere. Gamlefar Porto er ikke tygg på valper for han har aldri blitt forstått eller blitt tatt på alvor. 

Nesten alle på samme bilde!

"Æ e mætt!" si gutten Brun

"Æ går dit æ vil"

Tålmodig gutten Brun ja!

Er`n trøtt så er`n trøtt!

Frøken Svart

Gutten Blå

Ekte krangel!

Å henge på lemmen!

Frøken Orange og Frøken Beige

Frøken Rød og Uni

Gutten Blå og ?
Frøken Gul og Minsten med nytt halsbånd
Trygg og god!
Siesta ute.

4 uker - kassa er for lita!

Valpene er litt mere våken nå i mellom mating, patting og dogåing. Kassa ble åpnet for verden og det var en forundret gjeng som nå fikk inspisere rommet. Nyfiken og søkende gikk de over hele rommet. De lekesloss, jakter litt på hverandre, men har også noen solo løp og egne oppdagelsesferder rundt om. De introduseres for lyder og nå  har vi satt på CD spiller med lyder de kan forvente å høre ute. Det framlegges forskjellige remedier som kan forventes å dukke opp i et hus. Dette vil vi fortsette med famover. Det er interessant å se hvor forskjellig de forholder seg til både lyd og gjenstander. Det kommer litt an på dagsform hvor tøffe de er. 

Når det gjelder sosial kontakt med mennesker går det veldig bra. Vi har hatt mange på besøk i løpet av denne uka og valpene har kommet labbende imot for kos. Så sovner de etter en stund i fanget. Det er godt å se hvor avbalansert de er. 

Noen har fått hilst på alle de voksne og de blir godt mottatt. Alle var ute for å ta bilde og det var nytt for noen, men det var litt kaldt så det ble bare noen minutter. Så har de største startet med tannbryting. Så om en uke har vi plutselig fått små piraya på rommet. 

Bessie fikk sin første skogtur idag, noe hun satte stor pris på. Hun har mistet mye muskelmasse så her må vi trenes opp forsiktig. Men vel hjemme var det rett mot inngangsdøra for å inn og sjekke.  Forrige helg var pappa Dante på utstilling og fikk et flott certifikat som betyr at han er en topp og rasetypisk hund. Legger ved bildet av han også. 

Så kan vi presentere alle valpene hver og en 7 tisper og 6 hanner. En flott mangfoldig bukett! 

Gutten Lyse blå

Gutten Blå

Frøken Oransje

Frøken Gul

Gutten Lilla

Frøken Beige

Frøken Rosa

Frøken Grå

Frøken Rød

Gutten Grønn

Gutten Umerka

Frøken Svart

Gutten Brun

Kos i kroken!

Kassa ble for lita!

Lytter Gutten Lyseblå
Dette mennesket kjenner jeg ikke men her var det godt å være!
Pappa Dante fikk cert!

3 uker og endelig fast føde

Kaos ved puppen!

Det har vært kjekt å kunne gå over til litt fast føde. 2 1/2 uke gammel  startet vi med det. Det var ikke jubel i taket hos alle, men de har etterhvert begynt å like det. Ikke storegutt Brun da, han synes mammas melk er best! Men tilleggsforingen har gitt resultater og alle vektkurvene har en tydelig kursendring etter sist uke. Sistemann ut som fikk livet i gave, Frøken svart er som de andre og har fått en glupsk appetitt. Mye av det som går inn må også ut. Men Bessie synes ikke det er like om å gjøre og holde kassa rein, så vi hjelper henne med det. Hun spiser og drikker godt og får kalktilskudd. Hun produserer mye melk nå. Legger seg til valpene hver 2-3 time døgnet rundt, men kanskje ikke like hyppig på natta. Hun er veldig beskyttende fortsatt så de andre får holde seg langt unna døra, problemet er at Porto er tunghørt og hører ikke Bessies advarsel, så da må hun skjerme og bruker kroppen. Ja, for hun kan jo ikke kjefte opp gamlefar i huset!  

Valpene har fått mye bedre motorikk bare de siste dagene.   De har oppdaget hverandre og leikesloss litt, farer avgårde og en sovende søster er ingen hindring. De sovende er egentlig veldig kjedelig å leike med, men må jo prøve da! Kassa er ferdig utforsket og nå vil de ut av den. Men først måtte de flyttes ned på valperommet og nærmere de andre i flokken. Det tok ikke lang tid før noen av de stabbet seg avgårde ut i rommet da vi løftet de over i verdenen utenfor kassa. Her begynner vi å se forskjellene på valpene, hvem som er mer nyfiken eller modigere enn de andre, hvem som kommer først når vi bøyer oss ned i kassa, hvem som liker eller ikke liker å bli holdt osv. Men her kan de forandre seg underveis. Været i Trøndelag er flott og varmt, så valpene har vært nokså søvnige. 

Vi har startet pregingen på forskjellige lyder. For hørselen blir bedre og bedre ut over nå. Det bankes og skrapes, klappes og rives i papir. De stopper opp en stund, lyden vedvarer, de avklarer og går tilbake til det de holdt på med. De opplever lyder sammen og alenee og de avklarer raskt.

Heklabåndene er byttet ut med bedre og kraftigere merkebånd.  De har fått ormekur både de, Bessie og Uni og den ukentlige kloklippen er gjort.  Håndtering er viktig så det blir mye kos og klapp og potene får litt masering. Vi starter allerede nå og sette grenser for «vil ikke» holdning. De får ikke vinne kampen, aldri! 

Frøken Rosa

Første leike.

Frøken Oransje utforsker.

Gutten Grønn vokser godt!

Frøken Svart vil ut av kassa.

Mor som klatrestativ.

2 uker og øynene åpnes!

Bessie har vært superflink til å holde kassa rein og valpene fri for bæsj og tiss. Melkerproduksjonen har økt og hun langer innpå med kraftkost. Det er til tider litt varmt til henne, men hun viker ikke annet enn når hun må. Men hun har regulert tiden i kassa bedre og slapper av ute i gangen når valpene sover. Hun har til og med vært ute sammen med oss i hagen. 🙂  Hun vet hun trengs og har vært hyppig ned i kassa for å gi de melk. Men det er bestandig noen av de minste som ikke får, så de store bare drar ifra i vekst. Dette kunne vi ikke la skje, så det har blitt tilleggsfòring. Smokk ville de ikke ha, men gode råd fra en annen oppdretter førte til en vellykket fòring. Latexfri sminkesvamp som klippes som en pupp og sprøyte med melkeblanding, hjemmelaget sådann for den kjøpte var IKKE god! Helmelk, matfløte, eggeplomme, sanasol, kalkpulver og litt sitronsyre. Det går nå med ca 1/2 liter i døgnet, men det øker på. Det er nå de minste som får tilbudet,  5-6 runder daglig med 3-4 valper hver gang. De er sultne! Noen veldig sultne, så de begynner å søke etter melkemåltidet idet vi tar de opp fra kassa. De drikker som om det er det siste før ørkenen! Plutselig sier det stopp og de spytter ut. Med en trinn bulemage løftes de opp som et lite spebarn som må få rape! Og det rapes, for sminkesvampen er ikke som puppen, de svelger endel luft. Etterpå får Bessie ta seg av vasken både her og der. De bringes ned i kassa til de andre og her ligger de i koma til mor på nytt kommer og vekker de. Det har gitt resultater og alle har en god vektskurve. Gutten Brun er over kiloet allerede og dobbelt så tung som minstemann. 

Vi sitter ved kassa og klapper de, tar de opp litt og koser med de. Å få plass til alle ved puppen går jo ikke, men vi prøver å hjelpe henne til at det blir plass til 10. Den nederste rekka med patter er ikke alltid tilgjengelig så vi må hjelpe til litt med det. Bessie tolerer det nå, men viser tydelig når det er nok styr. Det er en horde med valper som bare kommer fra overalt. Så vi må «montere» de minste på de bakerste pattene og sette sperre for de største når første runde med melk kommer. 

Men de siste dagene dag 10 til 14 har det skjedd under. Øynene har åpnet seg og verden ligger plutselig for deres føtter! De har satt beina under seg og stabber avgårde som noen fylliker på fire bein. Snubler og tumler rundt, opp igjen og krasjer med sidemann. «Vi går rett fram samma kæm vi støte på». Det er et urkomisk syn 🙂 Etter håndteringen i forbindelse med matingen tiltrekkes de nå av våre hender og menneskelukt og kommer mot kassekanten. De logrer faktisk!  Og noen har begynt å oppdage hverandre! Frøken Gul kravla opp på beskyttelseskanten idag, så nå må vi sette for inngangen til kassa. 

17 mai og 1 uke!

Det har vært en krevende uke.  Den siste valpen som fikk fødselshjelp hadde en god størrelse, har klart seg godt og er på god vei til å ta igjen det tapte! Men de minste kommer til kort ved puppen og blir vippet bort av sluggerne. Derfor må vi passe slik at de får fred når melka gis ned. Ja, for det fungere slik at valpene må suge litt før den kommer, så gjelder å ikke gi seg. Og når den kommer høres rytmiske svelgelyder langs hele rekka. Så stopper det opp og kaoset er igang. Da letes det febilsk etter en ny pupp som kanskje gir mer. En underlig seanse. 

De første dagene satt vi på rommet natt og dag for å passe på. De er jo mange og kan fort komme iveien når Bessie legger seg. Det hender tispene ligger ihjel valpene sine! Bessie er håndmatet for hun har ikke villet forlate kassa utenom de aller nødvendigste ærend. Hun holder den nesten plettfri. Ingen bæsj ligger igjen, men sliter med å følge opp alle skvettene sokommer jevnlig. Hun sørger for at magen fungerer som den skal på valpene ved å slikke magen deres. Hun spiser og drikker godt og får kalktilskudd og litt c vitamin. Det er en enorm produksjon så hun trenger tilskudd. Vi har forsøkt med babydogmilk og hjemmelaget melkeblanding for å hjelpe til litt, men de ville ikke ha og hylte som en stukket gris. Egen sa du? Men ny metode skal utprøves og mer om det neste uke. 

Idag ble de veid og de har alle sin egen vekstkurve ut ifra fødselsvekta. Alle har fått «potikyr» for klørne vokser. Det blir 234 klør det! Første runde med ormekur er gitt til valpene og mor får sin andre. Valpene kryper eller rettere sagt aker seg ustødig fram foreløbig. De er blinde og omtrent døve, men har en god lukteesans. Gutten grønn er en liten ivrig og utålmodig en og han kan fort rase forbi matfatet med høye kallelyder. Bessie lurer fælt og legger vennlig hodet foran for å lede han inn på rett spor. 

Bildene nedenfor er tatt i løpet av den siste uken. Dere kan se stor forskjell på størrelsen men det viktigste er at de har en rund og god fasong hver og en av de. Et av de viser de to minste sammen med den største. 

17 mai og 1 uke!

Det har vært en krevende uke.  Den siste valpen som fikk fødselshjelp hadde en god størrelse, har klart seg godt og er på god vei til å ta igjen det tapte! Men de minste kommer til kort ved puppen og blir vippet bort av sluggerne. Derfor må vi passe slik at de får fred når melka gis ned. Ja, for det fungere slik at valpene må suge litt før den kommer, så gjelder å ikke gi seg. Og når den kommer høres rytmiske svelgelyder langs hele rekka. Så stopper det opp og kaoset er igang. Da letes det febilsk etter en ny pupp som kanskje gir mer. En underlig seanse. 

De første dagene satt vi på rommet natt og dag for å passe på. De er jo mange og kan fort komme iveien når Bessie legger seg. Det hender tispene ligger ihjel valpene sine! Bessie er håndmatet for hun har ikke villet forlate kassa utenom de aller nødvendigste ærend. Hun holder den nesten plettfri. Ingen bæsj ligger igjen, men sliter med å følge opp alle skvettene sokommer jevnlig. Hun sørger for at magen fungerer som den skal på valpene ved å slikke magen deres. Hun spiser og drikker godt og får kalktilskudd og litt c vitamin. Det er en enorm produksjon så hun trenger tilskudd. Vi har forsøkt med babydogmilk og hjemmelaget melkeblanding for å hjelpe til litt, men de ville ikke ha og hylte som en stukket gris. Egen sa du? Men ny metode skal utprøves og mer om det neste uke. 

Idag ble de veid og de har alle sin egen vekstkurve ut ifra fødselsvekta. Alle har fått «potikyr» for klørne vokser. Det blir 234 klør det! Første runde med ormekur er gitt til valpene og mor får sin andre. Valpene kryper eller rettere sagt aker seg ustødig fram foreløbig. De er blinde og omtrent døve, men har en god lukteesans. Gutten grønn er en liten ivrig og utålmodig en og han kan fort rase forbi matfatet med høye kallelyder. Bessie lurer fælt og legger vennlig hodet foran for å lede han inn på rett spor. 

Bildene nedenfor er tatt i løpet av den siste uken. Dere kan se stor forskjell på størrelsen men det viktigste er at de har en rund og god fasong hver og en av de. Et av de viser de to minste sammen med den største. 

8 uker - her blir det liv!

Bessie har lagt på seg 1 kg på 5 dager! Det buler ut av buken når de sparker. Hun stønner litt når hun får seg et i mellomgolvet. Vi venter og ser etter tegn på forløsning. Men håper det holder seg noen dager til. Idag er det 56 dager siden paring så litt tidlig å komme nå! 

Nå er hun badet og frisert og føderommet er klart med kasse, matte, kluter, merkebånd, vekt og notatbok. Hun får ligge på føderommet nå for å bli vant til kassa og livet som venter der i tre uker. Det blir vel til at hun får selskap på rommet i natt og framover. Temperaturen går litt opp og ned og etter temperaturfall ned mot 37 skal det etter boka være tydelig tegn på at noe er på gang. Hun var på 37,1 idag men hadde et lignende temperaturfall sist også uten at det kom noe. Da kom valpene to dager etter. Hun spiser dessuten for godt til at noe er på gang ennå. Ikke for det , hun får det beste av det beste nå, kokt fisk, kyllingkjøttdeig, langkokt ris, pannekaker, rå kyllinklubber, skiver med leverpostei, tørrfisk! Galskap egentlig, men noen tisper bare er sånn! C vitaminer og litt kalktilskudd får hun også for å fylle kalklagrene til den store melkeproduksjonen som blir. Før helga fikk hun ormekur, noe som gis rutinemessig når tispa skal føde. 

I går fikk hun gå spor på 350 meter og en time gammelt. Det var ingen tvil om at dette var sååån stas. Full guffe så pattene disset. Favorittlekedyret ble funnet og tørrfisk ventet! Til nå har hun fulgt godt med på timesturene i skogen. Hun ligger ikke og drar foran som hun pleier, men har stor glede av snusing og det som rører seg. Tror de har godt av litt utfordringer selv om de er høydrektig.Tida blir ikke så lang for de heller da også hviler hun godt etterpå.

Fosterets utvikling: Fosteret er ferdig utviklet og vokser i størrelse.

7 uker og i fin form

Det er gått 51 dager siden hun ble parret. Hun er større nå enn ved siste kull på samme tid. Men det trenger ikke bety at det er flere valper. De blir gjerne litt slappere i bukemuskulaturen. Men interessant å se om det har en sammenheng.  Hun er nokså mye tyngere også, så nå må hun ha fokus for å hoppe opp i bilen. Men det er trangt i buret så helgas hyttetur ble den siste på en stund! Hun er ivrig på turer i skogen, om ikke så kjapp så veldig aktiv. Hun er kortpustet når hun ligger noe som sikkert skyldes at valpene presser på lungene. Vi kan kjenne antydning til rørelse der inne og det har kommet litt melk i juret. 

I dagene som kommer vil hun bli badet og klipt. Dette for å få det hele så hygienisk som mulig og for at valpene ikke skal få hår i melka! Hun vil få ormekur så både hun og valpene slipper parasittene den første tiden før de selv kan få det direkte i munnen. 

Fosterets utvikling:
I løpet av denne uken har kroppsbehåringen vokst ut, og fargemarkeringer kan ses. Labbene og tredeputene er nå ferdig utviklet. Fosteret likner nå den ferdige valpen, men kan ikke overleve utenfor livmoren. Fra dette tidspunket er det bare størrelsen som forandres. Forbening i beina er nå kommet så langt at man kan se fosterne på røntgenbilder. Valpene er ca 10 cm.

6 uker og buksid

Uka har gått fort! Bessie spiser bra med mat nå, og får heller mindre men hyppigere måltid. Buken har vokst mye og hun bærer preg av drektigheten. Hopper ikke like elegant opp i sofaen for å si det sånn! Peser mye og drikker endel. Renser vel systemet. Hun har dilla på papir gjerne det mest skitne! Som enkelte damer det som kan få dilla på de villeste ting når de er gravid! 

Fosterets utvikling:
Ørelappene og øyelokkene vokser og dekker nå øreganger og øyner. De ytre kjønnsorganene begynner å forandre seg i retning av hann og hun kjønnsorganer. Tærne skilles fra hverandre, og klørne er dannet. Værhår begynner å vokse ut av anleggene som ble dannet uken før. Munnen åpnes og tungen kan komme ut. Fosteret er ca 70 mm. Tarmsystemet forlater navlestrengen og begynner seg i den endelige plasseringen i bukhulen. Hos tisper ses svak rosafarging av dievorter, og avhengig av antall valper i livmoren vil buken begynne å tilta i omfang. 

Et kjapt mobilbilde sånn i skrivende stund!

Bessies mage begynner nå å vises. Pattene strutter og melkegangene er forstørret. Hun har vært sær i matveien også denne gangen. Vi er drevet til fortvilelse enkelte dager, men vi ser hun vegrer og det kan faktisk være kvalme! Hun har til nå ikke spist den vanlige hundematen og vi har drevet spesialpleie med hensyn til kost. Kokt sei, ris, pannekaker, leverpostei og brød, kokt vom og hundemat og diverse matrester. Tørrfisk er tingen! Men de siste dagene har hun faktisk spist noe spevalpefòr. Formen er god, men hun er nokså slapp og umotivert langs vei. I skogen derimot er det andre takter. Hun har kort lunte og lett å irritere så Uni blir rett som det er satt på plass når hun er for glad og vimsete. 

Fosterests utvikling:

I løpet av denne uken formes øyenlokkene, og anlegg for værhårene på overleppe og over øynene dannes. Ørelappene vokser slik at den nesten dekker over øreinngangen. Fem par dievorter, samt de ytre kjønnsorganene begynner å utvikles.
I denne uken vil fosteres labber begynne å forme det som senere skal bli tredeputer og tær. Cirka ved dag 33 lukkes gommene, så etter denne datoen kan ikke leppespalte lengre oppstå. Nå er den perioden som innebærer mest risiko, der kjemikalier og andre stoffer kan skade forsterest, over. Nå begynner utviklingen av tarmsystemet, som på dette stadiet forsatt er i navlestrengen. 

4 uker på vei!

Turen til Nynäshamn i Sverige bar frukter og alle tegn til drektighet ble bekreftet ved ultralyd. Vi kan med det presentere den gode, flotte og harmoniske Dante som far til valpene. 

Fosterets utvikling:

Man kan nå tydelig skille mellom for-og bakben. Ørelappene er synlige som små flipper, og øret og øynene blir dannet denne uken.
Fosterhinnene kan på dette stadiumet kjenne som små bobler på 2,5 cm.