Marporto

No.3 av Tella

2016

Nero (Max)

Max

Torre

Eira

Bruno

Senja

Neo

Troll

8 uker og familiene venter

Valpene er levert og har vært hos sine familier i snart en uke. Det ble tomt i huset! Men siste uka var full av opplevelser. Det skulle graves kabel over tomta og alle syntes dette var spennende og lydene gjorde de ingen notis av. Vi var på en skogtur og de fikk kjenne harelukt, smake elgbæsj, kjenner lyngen raspe under buken, og at bekker blir man litt bløt av. Noen ble bilsyk men kom seg raskt når de fikk ut å kjenne friskluft. Det var bading og føning av alle. Noen fikk portisklipp og noen fikk bare snuteklipp. Det gikk bare godt det. De måtte jo protestere, men det er bare gode tegn på egenvilje! Veterinæren gjennomgikk alle fra topp til tå og alle ballene var nede på gutta! Glad for det. De fikk ID merke i nakken og vaksine.  Vi fikk tilbakemelding på at det var et jevnt og trivelig kull.

Vi kjører et kurs for alle valpekjøperne ved henting, og på grunn av antall personer samtidig, ble det valgt å gjennomføre to hentedager. Kurset består av gjennomgang av alt fra helse, fôring, utvikling, aktiviteter, trening, stell, tilvenning, avvenning, prinsipper ved oppdragelse og sosialisering. De var demonstrasjon av kloklipp og pelsstell. Vi gikk utendørs og alle som ville fikk prøve å holde klippemaskina og kjøre noen drag over tålmodige Porto.

Tilbakemeldingene etter uka har vært gode. Tissetrening og bitehemming er det de jobber med nå. Helt normalt det! 

Marportos No 3 Torre av Tella

7 uker og fart i de små beina

Det har vært en litt roligere uke mht besøk, men vi fikk en familie med hundevante barn på besøk og valpene var svært så nysgjerrige. Det var tydelig at barna var trekkplasteret. Det gikk kjempefint. Valpene er nå MYE ute. De vil ut tvert de våkner og vi ser de farer bort i krokene for å gjøre sitt fornødne. De går til og med ut kl 22 på kvelden uten skrupler og forsvinner ut i mørket. De begynner å leke også, men de blir fort stoppet. Nå skal kroppen ha ro og sove. Tella dier de fortsatt, så nå må vi ha på henne et dekken så de ikke kommer til. De får litt kulturmelk istedenfor og det er veldig populært. De har fått sin første lille kjøretur og det var uvant ja. Men mor og Bessie var med. Det ble endel hyl i starten, men de roet seg og hadde sovnet inntil vi kom heim. Det blir mer øving på det.

De har fattet interesse for vann og vi ser de er veldig tiltrukket av det. Vi har et lite oppkomme bak huset og der skal alle nedi. Blaut på beina blir de, men det heftes de ikke ved. Hageslangen med vannstrålen var også spennende og skapte mye morro for de. Presenning har de også fått løpe på og den er bare helmaks! Arti lyd og arti med disse bulkene som blir når den tulles til en estor ball. Så har vi startet litt kobbel/bånstrening med hver og en av de. Vi går en tur ned på veien og der er det mange nye lukter og asfalt å gå på. Da det var dårlig vær ble utelivet tonet ned noe og da var det greit med storesøster som kunne leike med de. Bessie er blitt helt utrolig til å holde på med de, og det er rørende å se. Tella er også litt med, men hun tar rengjøringen av valpene, og vil de ikke ligge i ro så skal de! En labb det, så låser hun hele valpen og rengjøringen kan gjennomføres.

Barnekjære valper.

Tiltrukket av vann ja!

Den gamle moppen gjorde stor lykke!

Tvangsvask av mor!    

Gruppeleik med Bessie

Enig om samme pinne

Første kjøretur

6 uker og utferdstrangen er stor

Vi har hatt besøk av valpekjøpere nesten hver dag denne uka. Det er så hyggelig å hilse på alle sammen. Jeg vet at valpene vil få gode omsorgsfulle hjem. Valpene utvikler seg fint og de fysiske ferdighetene blir bedre og bedre. Uterommet som til nå har vært tumleplass er ferdig utforsket og de er klar for å erobre nye tomter.  De har etter flere uker med plystring og lokking blitt god på innkalling. Derfor ble grinda ut i verden åpnet i slutte av uka. Det ble en tur bak huset, oppi skogen og utpå plena. Gressbakken bak huset bød på store utfordinger for den er full av tuer! Fin fysisk fostring! Vi gikk inn i skogen og der var det jo masse hinder. Mye knall og fall, men de øver opp drifta til å komme videre. Noen er veldig til å følge. andre finner sin egen vei. Morsom å se. Den store plena foran huset ble litt for skummel. Det er bra. Instinket ligger i de. De hadde blitt et lett bytte for rovfugl! Men da jeg kom med de, fulgte de som en bisverm. Tubeost er tingen. 🙂 Det har vært ymse vær her, men vi fikk sol og stille en dag og da var det dags for «topptur»! To av valpekjøperne våre var her og ville gjerne være med på tur. Flokken tuslet oppover og plutselig ser vi 4 av valpene tverrsnur og løper tilbake. Arti med nedoverbakke sjø! Da var det greit å være tre. På toppen av tomta var det overskudd nok til leik og utforsking. Hjemveien gikk fort. De løper fort de små. Det er tydlig de liker fart. Vel nede ventet mor med et varmt måltid med melk. Etter det var det kort vei til sovekroken.

Vi har satt inn bur på rommet. Noen av valpene liker å ligge der. Der får de ro og faren for «overfall» av en kullbror er mindre. Ja, for de tar ikke hensyn til om noen sover. Ingen respons? OK da prøver vi neste sovende. De kan være tøffe mot hverandre, men de bytter på å stå øverst å markere eller å ligge under og melde pass. De øver opp signalene sine. Jentene lar seg heller ikke pirke på nesen 🙂 Det er litt morsom når to krangler og den tredje kommer for å megle. Det liker jeg 🙂

Øving på ujevnt underlag. Her var det mye å gnage på.

Fra skyggen på vei til toppen.

 Sola og toppen er nådd!

Jippiiii, her kommer vi!

Lek og morro på toppen.

Rør må vi prøv!

Kvalitetstid

Pust i bakken

5 uker - vår og uteliv

Valpene har fått treffe mange nye på to, både store og små. De elsker det, men de må smakes på litt! Vi driver kontinuerlig bitehemming. Det er ikke lov å bite i hverken klær eller tær! Tella og de andre hundene får ogå mye kos for ofte ligger jo de små og sover når besøket kommer. Bessie får nå ta del i oppdragelsen, det blir mest lek med de da. Men hun har en viktig rolle som stor hund. Været har vært på vår side, og valpene har vært ute to ganger daglig. De er blitt fortrolig med ute lydene og nytt underlag så nå får leiken og oppdagelsestrangen slippe til.                  

Ormekur nummer tre er gitt og kloklippen går bare godt. Jukser litt da, for de sover stort sett! I leiken bytter de på å være tøff i trynet eller den som gir seg. Det er morsomt å se hvordan de etterhvert leser hverandre og godtar avvisning av den andre. Når de er sultne er lunta litt kortere og det blir mer høylytt krangel. Men da iler Tella til og roer ned temperamentet med et varmt mors-slikk. Så har mor begynt med språklære. Hun tar en leke som selvsagt valpene vil ha. Den er hennes og hun knurrer lavt. Om de ikke forstår da blir knurret sterkere. Om noen av valpene er litt seine til å skjønne blir knurret til et snerr. Da er beskjeden forstått og de trekker seg rolig tilbake. Da har de lært at vi skal holde oss unna, når noen sier fra om at dette er mitt.  Vi har hatt besøk av matmor til Minus – Marie. Hun likte det hun så, jevne fine valper. 🙂 Så se selv!    

Nero (Max)

Max

Torre

Eira

Bruno

Senja

Neo

Troll

Lek med mor

Lek med storesøster Bessie

Gnage på rot er lov

4 1/2 uke - og pregingen er i full gang

Siden siste oppdatering har MYE skjedd. Tre uker gamle flyttet de ned og fikk større plass. Rommet er utvidet gradvis etter som de har blitt mer aktiv. De har fått valpefòr siden de var 17 dager gamle for at Tella gjorde ikke annet enn å die de. Så vi måtte for å avlaste henne. Det går i både oppbløtt tørrfòr og våtfòr.  Vektene skyter i været og de er nå mellom 2,2 og 2,8 kg alle sammen.

Til å begynne med hadde valpene mer enn nok med å lære seg å gå, så løpe og nå leker de godt. Det har i det siste blitt mere mannjevninger! De er introdusert for forskjellige lyder og de takler det bra nå. Kunsten er å ikke la lyden vare for lenge. Når det ikke skjer noe starter leiken igjen og lyden gjentas. Til slutt gjør de ingen notis av den.

Vi ser de trenger stimuli og har nå begynt å legge større og mindre gjenstander i rommet. Kosten og brettet var egentlig skummelt, men ble fryktelig morsomt etter hvert. Vaskebøtta må de inni og kassa med krypehull er utforsket. Vi legger noen hinder i form av stenderverk som de må forsere. Det mestrer de godt. En ølboks ble det store leketøyet! Den ruller og lukter. Lyden når vi klemmer på den er nå helt grei.  Avstandsbedømmelsen er ikke helt utviklet enda, så ved jaktlek på ballen blir det mange bom!

Ved mattid har vi nå startet med å plystre to støt når maten serveres. Kanskje blir det lettere å fortsette innkallingstrening når de kommer til familiene sine. Vi håper det i hvert fall.

Tenner er på vei og det kan være årsaken til lopper i blodet på enkelte. Det klør må vite! Når de begynner å bite på oss, får de andre ting i munnen.

Vi bruker mye tid på rommet med flokken. Alle får daglige turer ut til de andre en og en. Tella ønsker ikke at Bessie skal komme inn på rommet ennå. Hun knurrer dypt når datter og halvsøster til valpene -Bessie nyfiken stikker hodet over kanten. Men ute i det andre rommet går det helt greit. Bessie har sååå lyst til å leke med de og er veldig oppmerksom. Porto synes disse små er nokså ekle, men er litt nysgjerrig på de allikevel.  

Det har vært en del besøk og det er fint å se hvor fort valpene blir fortrolig med nye lukter og størrelser. Vi lar alltid Tella bli trygg på de som kommer og de får kose med henne og de andre to før de får komme inn til valpene.  Hun viser derfor en god ro når valpene blir håndtert og får selvsagt være sammen med oss da.

Vi er inne i påskeuka og valpene utvikler seg fra dag til dag.  Personligheten fester seg mer, og vi kan se litt mer hva som bor i de forskjellige kroppene.  De er blitt presentert for utelivet. Lukta som kommer fra der ute er spennende. Men det er ennå litt kaldt og vått til at de kan være ute så lenge for isen har akkurat forsvunnet. 

Gutten Grønn

Gutten Brun

 Frøken Gul

Gutten Grå

Frøken Rød

Gutten Lilla

Gutten Blå

Pluss

Mannjevning

Snuser på utelivet

Stående buffet!

4 1/2 uke - og pregingen er i full gang

Siden siste oppdatering har MYE skjedd. Tre uker gamle flyttet de ned og fikk større plass. Rommet er utvidet gradvis etter som de har blitt mer aktiv. De har fått valpefòr siden de var 17 dager gamle for at Tella gjorde ikke annet enn å die de. Så vi måtte for å avlaste henne. Det går i både oppbløtt tørrfòr og våtfòr.  Vektene skyter i været og de er nå mellom 2,2 og 2,8 kg alle sammen.

Til å begynne med hadde valpene mer enn nok med å lære seg å gå, så løpe og nå leker de godt. Det har i det siste blitt mere mannjevninger! De er introdusert for forskjellige lyder og de takler det bra nå. Kunsten er å ikke la lyden vare for lenge. Når det ikke skjer noe starter leiken igjen og lyden gjentas. Til slutt gjør de ingen notis av den.

Vi ser de trenger stimuli og har nå begynt å legge større og mindre gjenstander i rommet. Kosten og brettet var egentlig skummelt, men ble fryktelig morsomt etter hvert. Vaskebøtta må de inni og kassa med krypehull er utforsket. Vi legger noen hinder i form av stenderverk som de må forsere. Det mestrer de godt. En ølboks ble det store leketøyet! Den ruller og lukter. Lyden når vi klemmer på den er nå helt grei.  Avstandsbedømmelsen er ikke helt utviklet enda, så ved jaktlek på ballen blir det mange bom!

Ved mattid har vi nå startet med å plystre to støt når maten serveres. Kanskje blir det lettere å fortsette innkallingstrening når de kommer til familiene sine. Vi håper det i hvert fall.

Tenner er på vei og det kan være årsaken til lopper i blodet på enkelte. Det klør må vite! Når de begynner å bite på oss, får de andre ting i munnen.

Vi bruker mye tid på rommet med flokken. Alle får daglige turer ut til de andre en og en. Tella ønsker ikke at Bessie skal komme inn på rommet ennå. Hun knurrer dypt når datter og halvsøster til valpene -Bessie nyfiken stikker hodet over kanten. Men ute i det andre rommet går det helt greit. Bessie har sååå lyst til å leke med de og er veldig oppmerksom. Porto synes disse små er nokså ekle, men er litt nysgjerrig på de allikevel.  

Det har vært en del besøk og det er fint å se hvor fort valpene blir fortrolig med nye lukter og størrelser. Vi lar alltid Tella bli trygg på de som kommer og de får kose med henne og de andre to før de får komme inn til valpene.  Hun viser derfor en god ro når valpene blir håndtert og får selvsagt være sammen med oss da.

Vi er inne i påskeuka og valpene utvikler seg fra dag til dag.  Personligheten fester seg mer, og vi kan se litt mer hva som bor i de forskjellige kroppene.  De er blitt presentert for utelivet. Lukta som kommer fra der ute er spennende. Men det er ennå litt kaldt og vått til at de kan være ute så lenge for isen har akkurat forsvunnet. 

Gutten Grønn

Gutten Brun

 Frøken Gul

Gutten Grå

Frøken Rød

Gutten Lilla

Gutten Blå

Pluss

Mannjevning

Snuser på utelivet

Stående buffet!

En uke gammel

En uke allerede og de vokser myyye! De har lagt på seg opp mot 200 gram alle sammen. De fyller kassa mer når de sover, og derfor er det ikke plass til mor så hun får hvile. Heldigvis legger hun seg utenom så valpene får ligge litt i fred. Men de er fortsatt blinde og hører dårlig. Men stemmebåndet funker og de har forskjellige lyder etter hva de vil. Når de sover hører vi små klynk og lave knurr, når de får mat hører vi gode tilfredslyder når melka strømmer på, når de søker etter pattene høres utålmodige høye klynk. Noen er mer meddelsom enn andre. Vi ser allerede karaktertrekk ved dem. Noen ligger midt i kassa og sover, andre synes det er godt å krype inn til kantene eller legge seg oppå nærmeste søsken. Men når det gjelder puppen er alle like ego! I dag fikk de første kloklipp og sin første ormekur.

Tella har en helt annen opplevelse av dette kullet. Hun er glad og fornøyd og har i de siste dagene klart å rive seg litt løs fra valpekassa. Hun ble faktisk med på en liten tur på 200 meter i går før hun plutselig stoppet opp og ville hjem. Matlysten er også mye bedre denne gangen og da slipper vi å bekymre oss også! I begynnelsen lå hun som en annen melkebank, tilgjengelig til alle døgnets tider. Men nå har hun strammet inn åpningstidene litt og styrer valpenes rytme så hun får tid til egen hvile.

Til nå har vi latt valpene være i kassa for å unngå at Tella blir urolig. Men nå tenker vi å bruke mer og mer tid på håndtering og vi tenker i tillegg på å stimulere de etter en spesiell metode.

Fødselsdag 21 februar 2016

Tella var diger. Hun stønnet riktig når hun lå. Hun vraltet avgårde og ble rimelig klomsete i bevegelsene. Lørdag kveld den 20 på den 59ende dag etter 1 parring, ble hun rastløs. Hun lå med oss på natta som hun hadde gjort de siste nettene. Hun kom å ba om å få ut. Ting var på gang ja. Vi flyttet inn til barselsrommet. Valpekassa var tidligere inspisert og en helt naturlig plass å være. Det graves masse når de forbereder «hiet», så det gjelder å ha teppe som er fastspent! Det gikk fort. De første pressriene kom ca kl 5. Første valpen var ute kl 5:50. En brun og hvit gutt. Fra kl 7:20 til 8:35 kom det 4 gutter til. 3 svart med varierende hvitt og en brun. Enn tisper da? Min bønn ble hørt. Hun, en svart skjønnhet kom litt over 9. En til svart gutt like etter. Så ventet vi i 1 1/2 time. Så kom ei stor svart tispe til. Hun var litt slapp i fisken og måtte ristes litt. 8 i alt. To tisper resten hanner. Det gikk troll i ord! Tella tok fødselen med god og behersket ro. Men de ble veid og de er alle mellom 350 og 468 gram. Store valper.  Nå gjelder det å friste mor til å spise og drikke. Væske er kanskje det viktigste. Hønsekraft med litt «kruttpulver» i gjør susen. Nå ligger de og koser seg. De er alle ganske uttrykksfulle allerede, også har de noen fantastisk innebygde instinkter som gjør at de finner fram. Det tok 10-15 minutter etter fødselen og vips var puppen funnet. Ingen har lært de det! Mor og valper har det bra og får være mest mulig i ro. Hun tilbys mat 4 ganger daglig, drikke oftere, doturer må hun si ifra om selv. Vi vil ikke mase. Det er nå båndene knyttes. Vi rører valpene minst mulig også, bare når de hyler for at de har forvillet seg bak mors rygg. Men de kommer seg fram. Aker på buken og går rundt i blinde. Puppen er en magnet! 

Slutten av uke 8

Valpene er ferdig formet. De er ca 14 cm lang. Etter 55 dag er de nå levedyktig om de fødes for tidlig.

Tella har nå gått drektig i 55 dager om en regner fra første parring som var lille juleaften. Hun er merkbart tyngre og er ikke like elegant når hun hopper opp i sofaen for kosestund. Det stønnes litt til tider og vi ser hun rykker til nå og da. Det sparkes der inne! Det kan vi kjenne.:-) Lørdag ble hun badet, fønet og klippt både her og der. Valpekassa er montert oppe på mitt arbeidsrom, og her er det ryddet for å gjøre plass til kommende begivenhet. Vi valgte å sette kassa opp og litt bort fra de andre hundene og annen aktivitet de første tre ukene. Hun hoppet tvert oppi kassa og la seg. Dette blir rommet hennes nå framover. De små fingerheklede merkebåndene i ull er funnet frem, 10 stykk får holde!  Matlysten går opp og ned som en jojo, og akkurat nå står det okselever og trekker på ovnen. Dagens middags meny blir most okselever og litt pasta. Det gis ei skje med fiskeolje, en tablett korallkalk og litt C vitamin rett i munnen. Om ikke vil hun ikke ha maten!  Hønsekjøtt er innkjøpt til forberedelser for fødselen. Da blir det viktig med smakfull og energirik mat og drikke. Fredag fikk hun første ormekur. Dette for å beskytte de små den første uka.

Bildet nedenfor er tatt fra en tur vi var på nede ved Gaula før helga. Ikke no problem det.     

Snart 7 uker i omstendigheter!

Etter 7 uker har fostrene fått kroppshår og fargemarkeringer vil kunne ses. Labber og tredeputer er ferdig utviklet og fosteret ligner nå en valp, men er ikke levedyktig utenfor livmora. Fra nå av er det kun størrelsen som forandrer seg. Nå er det ca. 2 uker igjen.

Tella har hatt ei rolig og fin uke med daglige turer i terrenget. Snø ingen hindring. Hun er blitt mer sær i matveien og går fort lei det nye vi presenterer for henne. Hun får valpefor blandet med litt leverpostei, kokt fisk, brød med leverpostei, utvannede hjemmelagde fiskekaker og matrester. Hun elsker klikkertrening fortsatt og gjør mye rart for å finne ut hva jeg vil. Fin adspredelse i denne ventetid. Hun har fått melk i pattene og nå må jeg ganske snart klippe henne ned på magen så valpene ikke får hår i maten!  

5 1/2 uke på vei

Tella er i god form, er glad og fornøyd, men er ikke like spretten. Hun har nå lagt seg ut betraktelig. Magen este ut svært fort etter ultralyden. Pattene er større og juret vokser. Hun er på jakt etter mat hele tiden, men vil helst ha alt annet enn hundemat. Men hun unner ikke de andre å spise opp maten sin, så det går ned! Vi gir henne mat tre ganger per dag, for fostrene tar endel plass allerede. Vi regner med at matlysten vil avta etterhvert og da er det godt å ha endel å tære på!  Hun er med på fine turer fortsatt, men ikke de tøffeste og lengste. Vi prøver å gå i mest mulig terreng, for hard gate er belastende. Den mest risikofylte tiden, hvor kjemikalier og andre stoffer har kunnet skade fosteret, er over.

Utvikling av fosteret: Tarmsystemet begynner å dannes men det befinner seg ennå i navlestrengen. Øyne anlegges, øyelokkene formes og øreflippene vokser seg så store at de nesten dekker øregangen.
Værhårene over øynene og på overleppa anlegges. De ytre kjønnsorganer begynner å utvikles, 4- 5 par dievorter, samt melkekjertler dannes. Potene begynner å utvikle seg, til det som senere blir tær og tredeputer.
Ganen lukker seg på ca 33. dagen, og faren for ganespalte er nå over.

20 januar: Etter ultralyd 20 januar er det påvist at vår kjære Tella (N UCH Golden Water`s Tella the 3rd Sea) er drektig og far til valpene, til daglig kalt Minus er C.I.B, NORD UCH, SE VCH Bus Trollet`s Magic Muray. Han er en brun og hvit, ikke så stor men kraftfull gutt med bølget pels.