Marporto

No.2 av Tella

2014

Åtte uker og familiene venter.

Det nærmer seg levering med stormskritt. Kjøpeavtalene er sendt ut slik at de ikke kommer som noen overraskelse for noen. NKK sitt formular er greit samt et lite tillegg. Det er handlet inn en liten gave til valpene fra oss og så har vi en liten hjemmelaget leke på lur. Ekte gjenbruk! Valpene får en flott gave fra kennel Aplicado som er far Baloo`s oppdretter.

Valpene har fått fine opplevelser denne uka også. Det har vært besøk her og så har «tante» kommet hjem fra utlandet og vært en tålmodig oppasser. Det ble tur til skogs med litt løping i myr og forsering av både bekk og grøft. Det så ut som om det var riktig så spennende for de. På turen traff vi en familie med små barn og det var veldig stas. Valpene var veldig flinke og taklet de viltre barna på en god måte. men var vanskelig å få med seg da familien gikk videre.

De søker stadig nye områder og grønnsakhagen fikk seg en knekk for det var fryktelig morsomt å løpe på sånn hvit duk!. Blomsterbedene har også fått en omgang juling. De fant smutthullene! Går den ene kommer de alle. De er som en sverm når de først bestemmer seg. Så var det veldig morsomt med sånt stort partytelt i hagen. Det blafret og var spennende å utforske. Vi har begynt bandtrening med valpene, og noen har fått stiftet bekjentskap med kyrne som vi har som nabo. Ja vi bor på landet! 🙂 Figo fikk møte med Mr. Padde noe han tok veldig rolig og behersket. Så besøkte vi naboen som har en stor snill samojed. De var litt reservert, men etterhvert ble de vant til den stor lodne gutten og slapp seg litt mer. Men kernterrier`n deres var en mer ålreit størrelse.

De spiser endel mer selvsagt men de forbrenner også mye med den høye aktiviteten. Det blir vanskelig å veie nå. Vekta går til 5 kg og og baljen er for liten for gutta.

Dette blir siste oppdatering for kull No.2 av Tella. På lørdag blir de fleste hentet og et nytt liv starter for både familiene og valpene. Det blir rart å ta avskjed. De er så gode alle sammen med sine personlige særtrekk. Vi er takknemlig for at vi fikk låne Baloo, for kombinasjonen med Tella ble veldig bra i våre øyne. Vi fikk 9 ekte aktive portiser!

7 uker og verden er virkelig spennende!

Rommet vårt er kun blitt et soverom! De andre rommene er mye artigere og vaskerommet ble plutselig et fint sted å ta siesta på. Når det er regn ute, får vi være inn på «Pusterommet», rommet uten TV! Her er det deilige yogamatter å leke på. Nå er det litt mer mannjevning og vi vil gjerne ha den leiken de andre har. Muttern`n leiker med oss og setter grenser. Vi får fortsatt melk, men nå har matmor begynt å regulere melkekrana med et svart dekken så vi ikke kommer til! Hun sier vi må avvennes. Og melk som er så godt!! Vi får ikke noe melkeerstatning heller, for det får jo heller ikke ulvevalpene!

Vi har vært på biltur til storskogen med «onkel». Der var det mye stive ekle små greiner som kilte oss under buken. Blåbærlyng vistnok. Men turen ble morsomere etterhvert da vi kom til ei diger rot. Det ble klatrestativ for noen og andre lekte grevling. Vi ble litt bløt og skitten. «Herding» kalles visst det, men da var det ekstra godt å komme tilbake til buret. Også har vi vært borti hundremeterskogen vår like ved huset. Her var enda mer å se nå enn forrige uke. Vi har vært på «topptur» og fikk fin utsikt over hjemmet vårt.

Vi hadde besøk av enda ei portisjente Enya 2 år. Hun syntes også det ble litt vel mange av oss, men det gikk seg til. Hennes matmor og vår matmor fant ut at de måtte prøve en liten portisklipp på to av oss, samtidig fikk to snuteklipp. Alle får visst snuteklipp etterhvert som matmor får tida til å strekke til! De ble ganske lekker de to med bar rumpe. Og så hylte de sånn da vi andre beit litt for hardt i de! Men det gjør vi ikke mer nå.

I går kom det to damer som skulle se på oss og hvor fine vi hadde blitt. De løftet og kjente på skuldre og bakbein, rygg og beinbygning. De så på tenner og øyne. Øynene var mørke og fine på alle sammen. Matmor lærte masse og skrev så blekket sprutet. Og nå er de fleste av oss fordelt. En skal til Troms, tre skal på østlandet, ei skal til vestlandet og 4 blir i Trøndelag.

Vi har hatt besøk av flere av matmors venner og idag kom det 4 damer og Sera ei portisjente på 7 år. Det var spennende greier med noen nye fjes. Men vi er litt mange så det blir litt uvant for sånne portisjenter som aldri har truffet så mange før . Men hun var kjempesnill altså. De yngste damene passet oss så matmor , Porto og mor Tella fikk en fin etterlengtet tur.

Vi er veid og funnet i god vekst! Vi tipper nok godt over 5 kiloen innen uka er gått ihvertfall noen av gutta. Klør er klipt og ormekur får vi etterhvert igjen. Æsj!

6 uker og de er høyt og lavt.

Denne uka har vi hatt en del besøk av både barn og gamle, noen uten hår noen med masse hår, noen med briller, en snill gammel dame i rullestol og en vilter frøken med skjørt. Det var så morsomt og godt for valpene. De viser full tillit til alt og alle, men i litt forskjellig tempo. Vi var på besøk hos naboen som har barn og to mindre hunder, og det var en god sosialisering. De må lære at ikke alle er like lysten på kontakt så da fikk de brukt lærdommen fra mor om at ved knurr holder vi oss unna. Men den andre gikk fin å leke med. Det kom også noen som ville se og oppleve Portugisisk vannhund og lurte på om alle var bestilt!

Så har de vært på biltur. Den sov de seg igjennom og ventet i bilen mens matmor var på butikken. Det gikk knallbra. Det skal bli kjekt å prøve en tur i våken tilstand også.

Innbyrdes begynner de å markere en del mer overfor hverandre. De kan bli temmelig tøff i trynet når de ligger øverst, men ikke fullt så tøff når de ligger under. Vi ser at det øves på signaler og når noen har fått nok går de bare med halen hevet som om de viser ”at dette gidder jeg ikke mer”. Det er tydelig et høyere aktivitetsnivå på kvelden og blir de for trøtte blir de grinete og tåler mindre før krangelen er i gang. Ved for tøffe gnisning kommer mor og gir de en vennlig dult med labben som hun markerer at ”nå er det nok”. Vektutviklingen er enorm på noen, men de er overhode ikke tjukk. Kloklippen går utmerket når det gjøres på riktig tidspunkt!

De er veldig mye ute og har fast soveplass under trappa. De har fått tur i blomsterenga bak huset. De jumper og bakser seg av gårde, ruller rundt og stråler av lykke. Det har blitt en liten skogtur 15 meter fra tomta også har de vært med på jordbearbeiding. Da fikk de grave det de ville og herje vilt. Vi la ned en bit av et drensrør for å øve på å gå i tunnel. Det er blitt et yndet lekested og de trenger ingen godbiter for å løpe igjennom der nei!

Mor Tella dier fortsatt jevnt men vi vil begynne å trappe ned nå etter hvert for å spare henne og for at valpene skal avvennes før levering. Hun leker godt med de og øver på bitehemming.

5 uker

Dagene går fort! Vi har blitt bedre kjent med hagen og alt det spennende her. Vi har hoppet og lekt i det høye gresset, synes singelgrus er helt greit, fått prøvd å klatre litt i bratt skråning, herpet litt busker og lekt under trappa med alle krukkene. Vi har hørt fugleskrik (ja og masse spurvekvitter), tog, traktor, bildur og plenklipper. Også har vi hilst på Porto. Det ble et kort og kjapt møte, han bare stakk! Vi får ikke gå i trapper enda, men noen av oss klarer det helt fint og sniker oss til det! Så har vi sovet ute en hel formiddag, på deilig kalde steiner, i skyggen med en mild bris over ryggen. Det var deilig det. For inne var det ganske hett selv om det ble festet reflektor på døra. Det har vært endel besøk innom og de som kom ble jo sjarmert i senk. Vi alle ville jo hilse på de etter tur.

Neglene er klipt og så fikk vi samtidig noe fælt stappen inn i munnen som heter ormekur. Vi ble veid også og vi holder jevn stigning alle som en. 2,8 kg på tre av gutta. De siste dagene har vært så varme så vi er blitt tilbudt mat 4 ganger per dag og melk. Matmor lager lyd med matskåla og plystrer og da kommer vi med en gang. Mutter`n er flink til å tilby melk hun også, men begynner av og til å bli litt sur og sier nei! Kan skjønne det, vi som har fått mere tenner!

Vi bytter litt på å ligge øverst når vi leikesloss. Men når vi er sultne så er lunta litt kortere og da bli det mer bråk. Og da kommer mor og skiller oss. Vi skal jo ha litt temperament da! Det er tatt masse bilder av oss, men det er visst litt vanskelig for vi er jo aldri i ro annet enn når vi sover da. Og når fotografene bøyer seg ned må vi jo undersøke hva de holder på med. Åja, så må vi si at vi har fått nye halsband. De hjemmesydde ble for små. Matmor bomma på hvor stor vi kom til å bli! Derfor har Frøken Lys Lilla blitt til Frøken Oransje.

4 uker

Den nye kassa ble fort for liten og nå har de tatt i bruk hele rommet. Det er dekt med yogamatter som er kledd med aviser og et gammelt dynetrekk oppå, så de slipper trykksverten og glatt underlag. Det blir fort kjedelig, så nå er det om å gjøre å presentere de for forskjellige gjenstander så de får brukt nysgjerrigheten sin. De leiker mer med både baller, kosedyr, kluter, gamle hansker og det jeg legger fram. Leiken med hverandre er tøffere og noen får springdilla. Problemet er at de ikke har helt avstandsbedømmelse så de dunker endel borti det som står framme.

Kroppen vokser. De fleste ligger rundt 2 kg allerede. De begynner å få tenner og innen neste uke begynner vi nok og kjenne til det! Nå får de mer fast føde. De spiser godt, og særlig gutta boys er sulten og blir så mett at de sovner i matfatet. De får også tilskudd av melk. Det er særlig behov nå når det var så varmt her i Trøndelag. Tella har trappet ned dietida noe og hun velger å stå når hun gir de mat. Hun har begynt å lære de hundespråket og gradering av varselsignaler. Spesielt når det ikke er tid for mat! Nå har de fleste lært at et dypt knurr betyr «ikke lov» eller «hold deg unna». Klørne er også klipt og ikke alle er like fornøyd med det. Men det gjelder å ikke la de få bestemme når vi er ferdige!

På dagen 4 uker gamle fikk de ut på plena for første gang. Det var deilig varmt i været og de var moden for noe nytt. Det var varmt inne også. De tok det forskjellig som forventet, og det ble kun en kort introduksjon i nye omgivelser. Andre gang gikk det bedre. Idag fikk de prøve underlag av stein. Noen er mer freidig enn andre. Noen trenger mer tid til tilpasning. Nå regner det ute og vi driver litt lyd tilvenning. Grytelokk, knitrende plast, dunk, klapp, skrapelyder, laslelyder. De spisser ørene ser etter lyden og kommer mot når de får tenkt seg lit om. Dette er da ikke farlig!

Så har det vært flere på besøk. De er tillitsfulle og nysgjerrige. Et godt tegn! 🙂

3 uker idag

Det har skjedd en rivende utvikling den siste uka. De sover fortsatt mye, men tida med litt leik og undersøkelse av hverandre tiltar. Bevegelsene er fortsatt litt ustø, men nå har de lært å gå sjøbein og da blir alt mye bedre. Begynte så smått med ferskt kjøttprodukt sist helg for de virket til tider litt urolig og sulten. Det var håndmating den første tiden, så måtte det læres å spise fra egen skål og nå idag spises det fra felles skål. Mye søl og styr. Manèrer må læres! 🙂 Gutta boys og Frøken Rosa fant fort ut at kanten inni kassa var kjekk å stå på for å komme nærmere verden der ute.

Luktesansen er bra. Gutten Lilla så jeg brukte nesen godt da jeg håndmatet med kjøtt, så jeg prøvde liksågodt å la han lukte seg fram til kjøttbitene og det tok han fort! 🙂 Sporhund kanskje? Ellers er ikke synet helt utviklet enda, men de ser konturene av oss og mor. Surrer fælt når de skal finne riktig side av mor! Går de feil går noen rundt, men andre prøver å klatre over.

Tella er kun i kassa når det skal mates og stelles nå. Hver andre time sånn cirka. med tilleggsforing ble det litt roligere for henne, men melkeproduksjonen er på topp. Den første kassa ble for liten. På bilde nedenfor ser dere plassen hun måtte finne for å kunne legge seg. Det ble vanskelig etterhvert! Valpene ble flyttet i dag i en ombygd sengekarm. Spesialsydd trekk ( gamle håndklær) med aviser og gymmatter under. Ser ut som det fungerer bra. Tella er nemlig fæl til å ville re opp så vi må feste dekket i kassa. Valpene fikk nye hjemmesydde halsbånd for 6 dager siden. De hekla båndene ble for små.

Idag har de fått andre ormekur, klipt klør for tredje gang og blitt veid. Vekta er upåklagelig. Ca 400 – 500 gram på ei uke.De er allikevel lett og fin i kroppen. De håndteres daglig med kos og klem. De responderer på oss nå og kommer logrende etterhvert.

Tellas daglige timesturer til skogs er dagens høydepunkt. Hun får overskudd til valpene og får i tillegg trent opp kroppen litt.

2 uker i morgen!

Siste uke bød på mye nytt. Tella klarte å få tak i operasjonstråden og rev den ut slik at tråden skar seg inn i huden og hun fikk flere nye småsår. Dette gikk det selvsagt betennelse i så vi måtte til med antibiotika. Det har heldigvis ikke påvirket valpene. Men nå går alt på skinner. Valpene vokser og noen har de siste dagene begynt å åpne øynene. Små glipper som lyser blålig. En av tispene begynte til og med å ville «leke» litt med nærmeste søsken. Hørselen begynner etterhvert å bli bedre også. Ene gutten havnet overraskende utenfor kassa. Om han hang i puppen på mor og ble med over, eller om han kravlet over selv er uvisst! Alle har satt beina under seg og stabber mer enn de kryper. Et urkomisk syn 🙂

Tella ligger ikke lengre sammen med de og sover annet enn når hun gir de melk. Så det er et yrende liv når mor kommer. Kaos kanskje? Tella vet ikke hvor hun skal legge seg for kassa har allerede blitt for liten! Når Tella legger seg ned tar det en stund før valpene har funnet puppen. Noen er så ivrige at de suger utenfor og det blir det jo ikke noe mat av! Men det som er interessant er at valpene jobber iherdig og suger lenge før Tella plutselig «gir ned» melk. Da gir hun ned i vel et minutt og en kan høre hvordan de svelger unna. De er mange og sultne så de krever ofte mat og Tella har fått en voldsom apetitt. Det går på valpefor av både fersk og tørt for. Hun får litt kalktilskudd og litt C vitamin for å bedre kalkopptaket. Hun blir gjerne med på turer i nærområdet og kan til og med prøve seg på noen krumspring. Da er det bare så juret klasker mellom beina! Men hun er så lykkelig og får mer overskudd til valpene etterpå.

Bildene ble av litt ulik kvalitet. Blitsen streika og noen av valpene var ikke akkurat samarbeidsvillig!

1 uke går fort!

Mor og valpene har det bra. Tella er en beskyttende mor og vil ikke være lenge fra valpene om gangen. Det er sånn det skal være. Kassa holdes tørr, men vi må hjelpe henne med avføringen. Kattebærsj vil hun ha men ikke valpenes! Tullemor. Håper matlysten tar seg opp så hun ikke blir helt avmagret. De sover og spiser og er veldig ivrig spesielt når Tella har vært ute en liten tur. Da er det et leven uten like med utålmodige klynkelyder. De har fortsatt lukkede øyne og hører dårlig. Men luktesansen er bra og de tiltrekkes av mors varme. De aker seg fram til pattene i utrolig fart! Noen har allerede fått litt heng på ørene og er blitt en mini mini portis!

Valpene har en fin vektøkning alle sammen og vil nok ha doblet sin egen fødselsvekt mot helga. Det er en pekepinne på at de får det de skal ha. I morgen får de første ormekur.

Første bilde viser frøken Rosa og frøken Gul, andre bilde er av gutten Grønn og frøken Lyseblå bakerst og resten ligger på puppen og det er fra venstre frøken Lyslilla, gutten Blå, frøken Rød, gutten Grå og gutten Lilla.

Valpekullet kom til verden 23 april.

Tella og Baloo fikk ni flotte valper ved keisersnitt, alle over 300 gram, 5 tisper og 4 hanner. Alle svarte og noen med bittelitt hvitt. Avgjørelsen om keisersnitt ble tatt da Tella ikke startet fødselen innen rimelig tid etter temeperaturfallet som alltid kommer før fødselen skal starte. På grunn av store og mange valper var hun så utspilt at livmora nok ikke klarte å sette igang fødselen. Ved ultralyd viste det seg at en av valpene hadde lav hjertefrekvens og ville nok ha dødd innen kort tid. Men nå har alle det bra og melkeproduksjonen er stigende. 🙂 Alle valpene er tinget.

8 uker er gått

Vi er over 55 dager i drektigheten og nå er valpene ferdig utviklet og vokser nå bare i størrelse. De er nå ca 14 cm lang. De sparker godt der inne, særlig etter mattid. Tella er ikke med på lange turer nå, men rusleturer i terrenget er fortsatt godt for henne. Nedenfor er vi ved Gaulas bredd, bukdiger og god, men veldig fornøyd med å få være med. Ingen nøling da apporten skulle hentes på land. Endelig litt å få gjøre!

Hun får mindre, men hyppigere måltider, helst fra hånda! Kyllingdeig, seifilet, nudler, ris, leverpostei, rekonvalesentpatè og pannekaker. Ormekur er også gitt. Vi måler temperaturen 4 ganger daglig nå. Venter på temperaturfall ned mot 37 grader. Når det kommer, kan vi vente at fødselen starter 6 til 12 timer etter. Vår gode Porto er veldig nyfiken og oppmerksom på Tella nå. Det er litt morsomt å iaktta.

Hun fikk en liten stuss på snute og bakpart for å lette rengjøring av egen kropp rundt fødselen.

Valpekassa er gjort klar. Det er sydd et eget stramt absorbsjonstrekk til kassa for fødselen. De graver mye i starten og da er det greit med noe som ligger stabilt. Hun får også noe løse kleder for å kunne grave og lage egen seng. Hun får ligge der sammen med en av oss om nettene fram til fødsel, for å venne seg til valperommet. Vi er inne i siste uke nå. Det kan bli fødsel før fredag som er fullgått tid. Hun er stor, har fått velutviklet jur og har hatt melk i pattene i over en uke. Vi venter i spenning!

Ny oppdatering så fort vi får rom for det og bilder klar etter fødselen. 🙂

7 uker på vei!

Tellamor er fortsatt lysten og ivrig når turbuksa kommer på! På bildet nedenfor er hun med på tur nede ved vårt vakre nærområde Gaulfosshølen på Hovin. Hun ville til og med leke med Porto idag, men skjønte hun hadde et handicap i tillegg til at matmor ikke ønsket den slags voldsomheter. Hun hopper fortsatt godt inn i bilen, men kvier seg litt når hun skal hoppe ned og avlaster henne da. Hun er veldig opp og ned i matlyst. Men det hjelper når Porto spiser sammen med henne. Hun har nemlig bedre mat enn han og det vet hun! Men det begynner å bli smått med plass der inne, så hun får hyppig tilbud om mat. Juret har tiltatt betydelig og det er litt melk der allerede.

Vi har hatt besøk av to familer som ønsket å treffe mor og som ville bli litt mer kjent med rasen og se forskjell på tispe og hannhund. Vi setter stor pris på at valpekjøpere vil vite mest mulig om foreldredyrene og oppdrettet.

Nå har fostrene fått kroppshår og fargemarkeringer vil kunne ses. Labber og tredeputer er nå ferdig utviklet og fosteret ligner nå en valp, men er ikke levedyktig utenfor livmora. Fra nå av er det kun størrelsen som forandrer seg. Nå er det ca. 2 uker igjen!

6 uker drektig

Tella er i fin form og får fortsatt være med på skogsturer og trives med det. På bildet nedenfor er hun i fint driv med godbitsøk! Juret har utviklet seg godt og buken utvikler seg jevnt. Appetitten er variabel men med litt ekstra service og jevnlig tilbud av variert kost får hun i seg nok.

Fostrene har nå utviklet ørelapper og øyelokker. En kan se hvilket kjønn det har. Tær og klør dannes. Tarmsystemet utvikles i bukhulen. Munnen åpnes og tungen kan komme ut. Fosteret er ca 70 mm.

5 uker drektig

Tella er i god form, men er ikke like spretten! Hun har synlig økt bukomfang og man kan ikke lenger kjenne fostrene slik man kunne i uke 4. Appetitten er bra og hun får mat tre ganger per dag. Hun er lei tørrforet så vi varierer kostholdet en del med ferskfòr og middagsrester. Hun er i god fysisk form og er med på gode turer i skogen. Den mest risikofylte tiden, hvor kjemikalier og andre stoffer har kunnet skade fosteret, er over.
Utvikling av fosteret: Tarmsystemet begynner å dannes men det befinner seg ennå i navlestrengen. Øyne anlegges, øyelokkene formes og øreflippene vokser seg så store at de nesten dekker øregangen.
Værhårene over øynene og på overleppa anlegges. De ytre kjønnsorganer begynner å utvikles, 4- 5 par dievorter, samt melkekjertler dannes. Potene begynner å utvikle seg, til det som senere blir tær og tredeputer.
Ganen lukker seg på ca 33. dagen, og faren for ganespalte er nå over.

Tella og Baloo`s valper

Vi var på ultralyd 20 mars og der var det tegn til liv! Vi så små blærer der inne og de er ved 4 ukers drektighet ca. 25 mm. Nå er fram og bakben tydelig utviklet. Om alt går bra vil fødselen skje i uke 17, uka etter påske. Valpene blir da leveringsklare i uke 25. Baloo er kull svart selv, men har noen brune søsken og Tella har brun mor. Om det blir brune valper er allikevel vanskelig å forutse.

Tella

Mer om henne her.

Baloo

Baloo er en rolig og harmonisk gutt. Han elsker kos og går veldig godt overens med barn. Han innfinner seg lett i nye miljø og lar seg ikke stresse. En stabil kar! Han elsker å apportere og har stor vannpasjon. Han er stilt på 3 ganger på valpeshow i Sverige, ble best i motsatt kjønn på den føste, 2 Best in Show på den andre og 2 Best i Gruppen på den tredje utstillinga. Han kommer fra en svensk kennel Aplicado og bor hos en fantastisk fòrvert familie i Norge.

Utseende og helse:

Mor:

Far:

NUCH Golden Water`s Tella the 3rd Sea.

Aplicado Impact Of Zephyr «Baloo»

Født: 27/04-2010 Reg. nr: NO42890/10

Født: 05/12-2011 Regnr: SE63296/2011

Helse og utseende

Helse og utseende

Farge

Svart

Farge

Svart

Pelstype

Bølget

Pelstype

Bølget

Høyde:

47 cm

Høyde:

54 cm

Vekt:

18 kg

Vekt:

24 kg

HD

B

HD

A

PRA

Normal etter foreldre

PRA

Normal etter foreldre

JDCM

Normal etter foreldre

JDCM

Normal etter foreldre

IC

ikke testet

IC

Ikke testet

GM1

ikke testet

GM1

Ikke testet

Øyelyst

4/4- 2013 intet påvist

Øyelyst

30/12- 2013 intet påvist