Marporto

No.4 av Bessie

8 uker - 5 valper er dratt

Det har vært hektiske dager den siste tiden. Valpene skal helst få så mye nye inntrykk som mulig og de krever godt med nye utfordringer. Hele flokken blir mye roligere og de krangler ikke så mye heller da. Daglige turer på toppen av tomta og kveldstur borti skogen. Og nå er plena en flott arena for å løpe tulling! Etter at 5 dro på søndag ble det straks bedre for mor Bessie å håndtere bønsjen! Hun har lekt og tullet endel med de ute og hun er bare vennligheten selv! Men hun var en bedre spebarnsmor enn småbarnsmor. Grensesettingen blir noe veik, men da har vi Tella som er mange hakk tydeligere. Så de skjønner somregel nå at en trenger ikke egle seg innpå noen som knurrer advarende. 

Femmerbanden har blitt med på våronn i hagen også. Her var det mye nytt å smake på, særlig i komposthaugen! Fredag blir det veterinær igjen på de siste da attesten ikke skal være aldre enn en uke gammel. Så blir det vask og føn. De må jo være reine! Det gikk fint å bade de andre. Sjamponering, skylling, frottering og føning gikk som smurt. Det er bare å være tydelig nok! 

Mye læring i leik

Bamsen Felix før portisklipp

Naturlig hinder

Nysgjerrig på vann

Timmie i et stille sekund

Utvidet lekearena

Luna i kveldssola

En molefunken nybada en!

7 1/2 uker og vi drar på oppdagelse

Etter påska kom drittværet, men inn imellom skurene har vi vært på oppdagelse i hagen og opp på toppen av tomta. Tubeosten er kjekk å ha for å samle flokken, for de begynner nå å bli nokså selvstendige. Grønnkålen fra i fjor er riktig så interessant. For ikke å snakke om purren som sto igjen etter innhøstinga. Tubeosten holder ikke som lokkemiddel da! Toppen av tomta nådde vi 7 1/2 uker gamle! Mye spennende på vei opp. Litt tungt med oppoverbakker men du så morsomt å løpe nedover! Så har vi vært flere turer borti skogen. Masse kvister og grener men det hefter ikke! Den skal tidlig krøkes som god skogshund skal bli!  

Vi har hatt endel besøk også denne uka. Bente kom på besøk og da var vi to som kunne klippe litt! Alle fikk snuteklipp og to fikk en flott portisklipp! Marie som er matmor til far Nix og ei venninne kom en tur fra Sverige. Det var stor stas og det ble masse kos. Så har onkel Torre på 1 år vært her. Bessies halvbror. Han var litt  overveldet i starten, men når han skjønte at han kunne bruke språket sitt og fikk en tilnærming som han bestemte selv, så ble det riktig så godt og trygt et møte. Tilslutt gikk det 10 valper og en ung hanne sammen inne på rommet. 

Kloklippen går greit og nå har de fått sin tredje ormekur. I morgen skal vi til veterinæren for en helsesjekk, vaksine og chip i nakken. Alle er veid og har jevn vekst. Vesle frøken Rød er ikke minst lenger og Gutten Lyseblå er fortsatt størst!     

Femmerbanden har blitt med på våronn i hagen også. Her var det mye nytt å smake på, særlig i komposthaugen! Fredag blir det veterinær igjen på de siste da attesten ikke skal være aldre enn en uke gammel. Så blir det vask og føn. De må jo være reine! Det gikk fint å bade de andre. Sjamponering, skylling, frottering og føning gikk som smurt. Det er bare å være tydelig nok! 

6 uker - friluftsliv liker de!

Det har vært påske og godt vær. Valpene har vært mye ute og fått brukt både kropp og sinn. Uterommet har mange klatremuligheter og det er lagt ut yogamatter der det trengs. Noen har det morro med å hoppe fra en liten kant. De er tøffere mot hverandre og vi hører rett som det er noen iltre gnell! Men alle bytter på å være den som gir seg, eller den som terger, den som står oppå og den som ligger under. Personligheten setter seg mer. Så har Bessie begynt med noe som ikke er så vanlig blant hunder. Instinktet om å kaste opp mat til valpene har slått ut! Hun får lov av og til, men hun bør jo helst få i seg den maten hun trenger selv. For tynn er hun. 

Vi har gått på oppdagelsesferd rundt huset og fått prøvd å gå både på singel og plen. Plena ble raket og det var fryktelig morsomt med den raka! Den skulle fanges. Vi har begynt tilvenning til bil og første runde var bare det å sitte i buret i bilen. Da fikk de litt mager tubeost som belønning! 1 minutt var nok så slapp de ut igjen. Bilen sto uten motoren på. Så øver vi på innkalling og de lystrer plystring og kommer som en bisverm da. Det forsterkes med tubeost! Vi trener på hoppe og bitehemming. Tålmodighet må til 🙂 ! Vi har hatt noen besøk denne uka også. De elsker nye lukter og mennesker. Det blir mye leik, kos og klem da. Så har jo ungdommen i huset vært hjemme og da ble det ekstra mye hver dag. Litt toraderspill ble det også. En underlig lyd ved første spill, men den ble de fort vant til.  

Bestemor Tella sørger for grensesettingen og er tøff på det. Hun er språklærer!  Porto vil helst ikke vite av de små svarte ekle og nysgjerrige pelsdottene. Han har vel aldri likt valper. 

5 uker - slipp valpene løs det er vår!

Valperommet er ikke bra nok! De vil se mer av verden. De har fått komme inn på naborommet for å utforske og møte de andre hundene. Vi bærer de litt rundt i huset så de får de nye omgivelser. De har fått smaken på utelivet og det er ut de vil når de våkner. De leker og sloss litt. Temperament har de, noen ihvertfall! Frøken Orange klatret over skilleveggen på 40 cm. Gutten Grå jumpet etter. Utferdstrang!

Vi har hatt mye besøk denne uka, faktisk 5 i tallet. Og valpene elsker det for da vanker det mere leik, nye lukter og masse kos. Bessie er litt på vakt i et 1/4 minutt men skjønner at dette er bare helt greit. Men bestemor Tella er fortsatt ikke helt tiltrodd rollen som valpepasser! Men det kommer seg nok. Hun er en meget god oppdrager så hun må bare få slippe til!

Så har utelivet begynt. Det gikk fort å bli vant til nytt underlag, nye lyder og lukter. Lemmen med teppe er lagt ned så de ufortrødent kan gå ned trappa. Den funker også som et trygt skjul om noe skummelt skulle skje. De legger seg der for å sove, men det blir for kaldt så vi må sope de ut og bære de inn. Vi legger forskjellige ting ut så de får utrede i eget tempo. Lyder jobber vi med inne i trygge omgivelser og vi vil også starte med det ute etterhvert som de blir vant. 

4 uker og første tur ut

Stor fysisk utvikling på en uke! Det leikes, rulles og bites. Tenna har begynt å poppe ut og leikene leikes med! De har lagt på seg et halvt kg nesten alle sammen. Tørfóret blir blandet med rått kjøtt og maten går ned på helkant. Bessie dier de, men det blir for fullt når hun ligger. 5 kg med valper tar plass! Vi forsøkte de ut en tur på mandag i godværet. Ikke lange stunden, men nok til at det fikk føle på underlaget. Det ble til stående buffet ute!

Vi har hatt endel besøk og det er morsomt å se de ta imot alle som kommer. Ingen reservasjoner her nei!  De elsker kos og leik med oss. 

3 uker og i dag flytter vi til nytt rom

De har virkelig begynt å leike sammen de få minuttene de er våkne og mor ikke er tilstede! Ja, for når mor kommer blir det kaos! Hun kan komme for  å sjekke at alt er vel, rengjør kassa litt og så bare gå. Men det fine er at de faller til ro igjen nokså fort. Uka som har gått har vært tøff for Bessie for de vokser masse og hun skal gi de den næringen de trenger for å kunne det. Skulle starte med tilleggsforing fredag, men så fikk en etter en diarè som varte til søndag og da avventet vi nytt fòr. Årsaken til magesjauen vet jeg ikke, men det kan være at Bessie har smittet de med noe utenfra. De tåler jo ikke så mye i perioden fram til 3 uker. Men de fikk noen runder med Zoolac bakteriekultur og det hjalp godt. De lærte fort å spise og gutten Lilla og gutten Lyseblå er noen slukhalser. Det henger vel sammen med at de også er størst! Alle har lagt på seg 350 – 400 gram denne uka. Så fikk de ny runde med ormekur. 

Personligheten deres trer tydeligere fram og det er forskjell i tålmodigheten! Kloklipp feks! Noen ligger bare og grynter, mens andre hyler og vil ikke. Men allereder nå er det greit å vise hvem som bestemmer! Vi har startet lydtilvenning. Dunking, skraping, plystring, symaskindur, radio, klapping og knipsing. De reagerer, men avreagerer fort. Det er sånn det skal være.    

I går var det som å slå på en bryter når det gjelder å søke kontakt med de som kommer ved kassa. Og idag kom de fleste mot oss, logret og ville gjerne ha kos. Vi flytter ned kassa i kveld til et større rom og bedre muligheter for fysisk aktivitet. Da blir det å leike på yogamatter, avispapir med heldekkende laken oppå. Rommet har dør ut, så om noen uker blir det forhåpentligvis utetid også. Det ble ikke tatt så mange bilder denne uka for blits er for tøft for øynene deres ennå. 

14 dager idag!

Det har skjedd en rivende utvikling på en uke. Øynene har åpnet seg, de har begynt å sette beina mer og mer under kroppen, de har såvidt begynt å oppdage at de er flere i kassa og noen har begynt å bite litt på de andre. De har fått flere reflekser så de klør de seg litt i løse lufta og rister litt klossete på hodet. Vi har startet med håndtering av valpene så nå blir det daglig kos, klapp og klem og litt kravling på nytt underlag i korte omganger. Når de ikke har mat i tankene faller de fleste godt til ro. Noe har litt lopper i blodet! De har fått klipt klør idag, blitt veid og fått nye merkebånd.  Alle har fin vektøkning. De sover i litt lengre perioder nå og da får  Bessie litt fri. Det er full melkeproduksjon så hun spiser nesten tre ganger så mye som ellers og så får hun litt kalktilskudd. 

Bessie blir med 100 meter på tur opp i veien før hun sakker akerut og heller vil heim! Hun trenger ikke opp til valpene med det samme, men vil tydeligvis ha kontroll på hvor de er. Så har hun lært å plukke opp etter valpene, så kassa er så fin og rein. Det hjalp med litt hjelp til det! For å få henne til å tenke på noe annet får hun søke opp godbiter. Det er en god avkobling for henne.

Bildene viser litt av hverdagen i kassa. Det soves, stelles og kjempes om den beste puppen. Så ligger de litt i dunge da! Nå når valpene nylig har åpnet øynene skal det helst ikke brukes blitzlys så portrettbilder venter vi med.  

1 uke i dag

Det har gått bra den første uka. Alt er jo nytt for Bessie, men omsorgen er instinktiv og sterk og med mer erfaring kan hun senke nivået litt. Hun har med andre ord vært veldig «mor». Så har hun skjønt viktigheten av å gjøre reint i kassa, men der måtte hun «hjelpes» litt til å smake på bæsjen først! Hun spiser som en hest, og det trengs når 10 sultne små suger på skift hele døgnet! Vi må hjelpe henne å huske å drikke! Vi har ligget inne hos henne mange netter for å se til at hun ikke ligger ihjel noen av valpene. En kveld kom hun å markerte misnøye med at matmor gikk å la seg i egen seng! Hun roet seg ikke før hun fikk selskap. Men nå går det som det skal og alle får den søvn vi trenger. Fra å ligge i kassa 23:50 timer i døgnet de første dagene har hun nå sluppet litt taket og er sammen med flokken 1 time tilsammen. Hun ble med på toppen av tomta dag 5 og hoppet og spratt av pur glede. 

Valpene er nesten alle godt over 500 gram etter en uke, og det er kjempebra med en fødselsvekt på i snitt 320 g. Frøken Rød, minstejenta stavret seg idag opp på beina! Når en er lett i kroppen går det fint. Alle fikk klipt klør idag og det trengtes. Ormekur på mor og barn i morra. 

Valpene født inn i 8 mars!

Bessie nedkom med 10 fine friske valper av jevn størrelse natt til 8 mars på dag 59.  Alle sort og noen med ubetydelig hvitt under labbene. Av disse var 4 tisper. Etter 1 1/2 døgn er alle kommet godt over fødselsvekt. Bessie har det siste døgnet fått igjen matlysten og får servert alt på senga! Det er veldig godt å få det fra hånda 🙂  Uvant som det er, har det tatt litt tid å bli vant til alle sjangre av lydene deres. Så hun er veldig oppmerksom. Ser med fortvilelse på at en valp i blinde beveger seg søkende bort fra henne uten å kunne gjøre noe, når resten henger fast i puppen!  Det er kontinuerlig bordsetting den første tiden så hun er en melkeautomat. Det puttes på litt sugevakum og så etterhvert kommer melka i strømmer for plutselig å stoppe opp igjen. Det er slik de er laget. Det nytter ikke at det renner melk hele tiden! Den nye og noe større kassa med wetbed fungerer utmerket og vil holde bra til de blir 3 uker – tror jeg! 😉 

Siste valp er kommet og nå blir det rengjøring. Ikke no tørkerull og engangs stikklaken her nei! Gjenbruk av gamle varmelaken og håndduker 🙂 

8 uker og klar til fødsel!

Bessie er blitt badet og klipt og er klar for fødselen. Hun har fått ormekur og det blir nå framover tatt temperatur på henne flere ganger daglig så vi kan få pekepinn på når fødselen vil starte. Hun har vært med på turer til nå, men idag gikk hun bak  mye av tiden, så det begynner å bli tungt. Men det er viktig at den drektige få rørt seg også. Festene på dekkenet hun har på seg er sydd ut med 10 cm, men dette er i ferd med å bli for lite igjen. Buken har est ut 8 cm på ei uke. Nå er matlysten nedadgående igjen, så her kokes det høne og fisk! 

Fostrene er blitt til ferdige valper og er nå ca 15 cm lang. Ikke rart hun er blitt så stor!  Nå kan de bare komme. Vi kjenner de sparker og de små labbene liksom glir derinne i posen sin. Lurer på om det er noen brune der inne? 

7 uker og det sparker!

Ingen store forandringer siden sist uke mht Bessies oppførsel. Hun har bra matlyst fortsatt, men det blir flere måltid og mindre porsjoner.  Vi ser hun får liksom litt pæreform når hun ligger og buken øker i omfang. Vi kjenner nå det sparker og det er en underlig og god følelse. Bessie fikk vaksine mot herpes på fredag.  Valpekassa er ferdig behandlet og plassert på valperommet og det skal sys wetbed tepper som kan festes så ikke tispa graver det opp. 

Fosterets vekst: I løpet av denne uken har kroppsbehåringen startet.  Labbene og tredeputene er ferdig utviklet. Fosteret likner nå den ferdige valpen, men de kan ikke overleve uten livmoren. Fra nå av er det bare størrelsen som forandres. Forbening i beina er nå kommet så langt at man fra dag 49 kan se fosterne på røntgenbilder. De er nå ca 10 cm.

6 uker og glupsk appetitt!

Den vordende mor er blitt en smule roligere og tar ikke akkurat del i leiken med mor Tella. Hun feilberegner litt når hun skal hoppe inn i bilen, for hun har nå allerede lagt på seg 5 kg. Hun får nå kun valpefór, både tørt og vått, og spiser som en hest! Vi kan kjenne at noe av maten også har lagt seg på «sibeina» til dagen da melkeproduksjonen kommer igang for fullt. Hun var nokså tynn så det er et godt tegn. Bukomfanget har økt med 13 cm fra parring og er nå 58 cm. Hun har forbausende nok allerede fått dråper med melk i pattene noe som er uvanlig tidlig. Vi var på en 5 km fottur i regnværet i dag og hun går fortsatt i front, men vi tørr ikke slippe henne i frykt for at hun går etter spennende lukter og kommer ut for noe som kan skade henne. Hun elsker å jobbe fortsatt og rallylydighet på stuegulvet går så det suser!

Fosterets utvikling: De er nå ca 7 cm lang.  Ørelappene og øyelokkene dekker nå øreganger og øyner. De ytre kjønnsorganene har forandret seg i retning av hann og hun. Tærne og klørne er dannet. Værhår begynner å vokse ut av anleggene som ble dannet forrige uke. Tarmsystemet har forlatt navlestrengen og får sin endelige plasseringen i bukhulen.

5 uker, det er nå veksten starter!

Bessie har svært tydelige tegn på drektighet. Buken har allerede vokst 8 cm i omkrets, pattene er større og hun må oftere ut å tisse. Hun har heldigvis fått økt apetitt og får mat 4 ganger daglig for hun spiser ikke så mye av gangen. Det går i kokt høne, valpefòr, kokt fisk, patè på boks, tørrfiks og litt matrester. På skogsturer går hun i front med nesearbeid hele tiden og trekker godt i sela. Langs vei er det ikke like mye spennende så da gås det bak! Det har vært kaldt her i Trøndelag så hun har fått bukdekkende drakt på seg for å hindre forfrysning av pattene. De har blitt svært så utstående i det siste. 

Fosterets utvikling: I løpet av denne uken er øyenlokkene formet, og anlegg for værhårene på overleppe og over øynene er dannet. Ørelappene har vokst slik at den nesten dekker over øreinngangen. Fem par dievorter, samt de ytre kjønnsorganene er under utvikling. Fosteres labber er begynt å ta form som det som senere skal bli tredeputer og tær. Cirka ved dag 33 lukkes gommene, idag er vi på dag 37.  Om alt har gått bra til nå, vil ikke gane og leppespalte oppstå. Perioden som innebærer mest risiko der kjemikalier og andre stoffer kan skade forsterest er over. Nå begynner utviklingen av tarmsystemet, som på dette stadiet forsatt er i navlestrengen.

4 uker på vei! 

Ultralyd 6/2 2017 viste godt med foster og det blir nå 4 nye spennende uker. Bessie har vært sær i matveien, men håper det bedres etterhvert som hun vokser. Hun har lagt seg ut 4 cm fra uke 2 til 4 og det lover bra. Det er fra nå selve veksten skjer!

På fostrene kan en nå skille for- og bakbein. Ørrelappene er synlig og øret og øyne blir dannet nå. Fosterhinnene kan kjennes som små bobler på 2,5 cm.