8 uker og på vei ut i livet

 

Så er snart prosjekt Marporto No 6 snart over. 7 er hentet og Petra får være her et par dager til. Valpene har vært utrolig gode alle som en. Tenker da på hvor lite krangel, lite hyling og lite behov for sterke  irettesettelser det har vært. Bitehemming har gått veldig bra og Tella har hatt en grei jobb med språklæring. Aiki har gått i skole til sin mormor hun også, for hun har nå mot slutten blitt mer og mer tydelig selv mot valpene. 

Men de har hatt en aktiv oppvekst her med nye impulser og triggere hver dag av lyder, nye områder og gjenstander. Ikke noe stress rundt det, men vi er så heldige å bo et sted der slikt er mulig uten å måtte lempe alle i en bil. 

De har vært til veterinærsjekk og det ble en livlig stund med gæærne valper som syntes dette rommet var veldig spennende, særlig sandalene til assistenten. Lite usikkerhet der i gården. Gode tilbakemldinger på kullet og alle er friske og raske.  

Vi har brukt mye tid på familiene, ca 2 1/2 time med hver og en der vi gjennomgikk det lille heftet om Valp i huset. Det ble jo ikke kurs i år så derfor litt ekstra denne gangen. Gode valpekjøpere der noen har ventet siden januar/februar. Valpene er ihvertfall godt moden for sitt nye liv og med sin nye familie. 

Alle samlet i to sekund! 

Buddy

Luna

Milo

Petra

Kaisa

Scooby

Kenzo

Sara

Veterinærsjekk

7 uker og utforskertrang. 

Nye områder er erobret og mestringsfølelsen er på topp! Området foran huset har ei stor plen og denne brukes til 10 meter sprint og "sisten".  Busker og trær får hard medfart for alt skal smakes på. Smutthullene er veldig morsom å finne, og vi kommer fortvilt etter og stenger åpninger. Vi har fortsatt med "triggere" ute og presenterer de for mye rart. En stor knirende embalasjeball i plast fikk mor Aiki til å tenne på leiken og det ble en mor og barn lekidyll. :-) Det samme gjaldt kvisthaugen vi plasserte innafor gjerdet. Aiki har et stort tålmod med masende valper hengende rundt seg, men vi ser hun blir tøffere og de gir seg lettere nå. Tella har for første gang benyttet siste leksjon i "holddegunna puppene mine". Det smalt her idag og valpeflokken ble bare sittende å se på henne. De dempet både seg selv og Tella med den reaksjonen. Valpen som fikk føle hvordan irettesettelse gjøres på hundevis, gikk etterpå bort til gamlemor, snuste på henne med senket hode for å be om godt vær. Etterpå gikk Tella blandt valpene med logrende hale for å vise at jeg er egentlig bare snill. Valpene skjønte det, og var ikke redd henne, men holdt seg langt unna buken!

Vi åpnet tilgangen til det lille skogområdet ved huset denne uka. Skal si det var et populært tilbud! Nytt underlag med løv, kvister og små stubber som risper godt under buken, ujevnt terreng som trener motorikk og spenst, muskler styrkes og poter herdes. Alt foregår i deres tempo og er det noen som ikke har dagen sin så blir de ved døren. Valpene sovner som stein og ligger som slakt spredt rundt i romme etter slike fysiske utfordriinger. Det er mye som skal bearbeides i de små kroppene. 

NÅ har vi økt på med forskjellige lyder de kan komme borti både ute og inne. Ting faller ned plutselig, noen rømmer men kommer fort mot gjenstanden etter kort tid. Tingen faller en gang til og da blir de bare mere nysgjerrig. 

Sånn går dagene her på Hovin. Det er en sann glede å se disse små vokse opp til trygge gode og omgjengelige valper. :-) 

Kvisthaugleik!

Frøken Gul Sara i en stille stund.

Godbitsøk i "pusterommet"

Skogsleiken igang

Leverpostei funker bra som forsterker til innkalling

Gutten Blå Buddy 

Sara høyt og lavt

Gutten Lilla Kenzo og Gutten Grå Milo

Drakamp om filtfletta

Buddy og Kenzo 

Modig jente møter stort dyr!

Trigger 1: Sokketørkedings

Trigger 2. plastembalasje og barnslig lekende Aiki. 

6 uker og melkekrana er stengt!

Uka startet med litt kaldt og gufsent vær, men valpene ville ut uansett. Ikke så lenge av gangen, men nok til å få løpt av seg energien. Det ble heldigvis bedre vær og muligheter for å være mer ute nå i helga. Det at de får være ute med stadig nye lyder og elementer rundt seg gjør at vi kan skille mer på hvordan den enkelte valpen reagerer og avreagerer. Valpene viser mer og mer av sin personlighet og vi har nå begynt å fordele valpene til familiene. Det er mye som skal klaffe for familiene er forskjellige i sammensetning og erfarenhet med hund, men alle vet nå hvilket kjønn de får.

Aiki har de siste dagene bestemt seg for å slutte å gi valpene melk, og hun har blitt flinkere og flinkere til å sette grenser. Vi heier på henne når vi hører henne knurre advarende til valpene. Hun har sett på når Tella tar for seg sråkopplæringen. Kanskje har hun lært av sin bestemor? Tellas språkleksjon er en studie i adferd. Valpene tror hun har pupper og søker under buken hennes. Hun starter med den milde formen for varsel - kroppen stivner og halen står rett opp. Det virker ikke. Da blir det å stirre ned på de. Det virker heller ikke. Så starter hun en dyp knurr fra langt ned i magen, først svakt og om de ikke hører da, stiger volumet til svært truende nivå. Da slutter de og tusler videre for å finne på noe annet. Hun har til nå ikke hatt behov for siste leksjon- en kraftig markering der hun legger seg oppå de med høylytt glefselyd. Men biter, det gjør hun ikke. :-)

Denne uka fikk de alle en real vask med frottering og føn. Masse godbiter og ros for rolig adferd. Så fikk fire løveklipp. Ursøt!!! Tror vi skal klippe to til denne uka også. De blir altså sånne sjarmtroll. Snuteklipp er lurt å starte med så tidlig som mulig så de blir vant til det. Hår i øynene er ubehagelig og gir kladaser i øyekroken. 

Lekeområdet er utvidet med nye spennende lukter og underlag. Den nye hjemmelaga draleiken gjorde susen. Å få et større område gjør at det heller blir fokus på det nye, enn å krangle med søsken. Men det blir litt slossing og det kan gå litt hett for seg av og til, for noen har temperament og da hjelper det ikke å være størst.   

Så har vi hatt endel besøk både forrige helg og denne helga. Med litt sprit i hånd og avstand gikk det fint. Far Balto med Torhild kom på et svært så hyggelig besøk idag. Balto var mest interessert i Aiki, for hun lukta jo så godt sist han traff henne! Men Aiki fikk hjelp av Tella og Uni til å sette han på plass. 

Atter noen bilder fra uka som har gått. 

Nyleiken ble populær! 

Gutten Lilla

Nå er det nok. Krana er stengt! 

Gutten Blå, Frøken Gul og Gutten Grå

Gutten Grå sitt første bad.

frottering og føn :-) 

 Familiene på besøk er en god sosialisering. 

Frøken Gul

Gutten Brun trenger ikke ligge i dunge

Frøken Rosa

Gutten Lilla

Frøken Rød

5 uker og utelivet lokker

Det er en rivede utvikling på valpene både fysisk og mentalt. De takler ny omgivelser utrolig raskt og blir vant til lyder like fort. Her pøser vi på med begge deler. CD spilleren har både lyden av kirkeklokker, togtut, barneskrik og raketter. Sjøl lar vi ting falle og skrape, skarpe høye lyder de vil bli utsatt for senere i livet. 

Trond fikk montert en liten landgang fra rommet ut og ned trappa sist helg. Så inn i mellom regnskurene og vindkastene har valpene vært ute så mye som mulig. Fra 5 minutter første dag til 15 minutter per tur, på dagen 5 uker gamle. De har det virkelig morsomt og er stadig på søken etter nye ting å oppdage. Men det er alltid noen som er i front og det trenger IKKE være de samme fra dag til dag. Det avhenger av dagsform, tannbryting, forstyrrelser og mengde ro. 

Nå må vi passe på å være i forkant av valpene med hensyn til sikring av blomsterbed, gjerder og møkkete flater. Det er ikke måte på hvor oppfinnsomme de blir etterhvert som de blir trygge på hele tomta. 

Ukas kloklipp og veiing foregikk på en sjelden rolig måte. Etter et kvarter med full rulle ute, var det som om en bryter ble slått av. Bildet av en sovende valp på vekta sier litt. Ormekur fikk de også, Banminth pasta. Hadde de kunnet, ville de ha spyttet det ut, men det går ikke like greit med pasta. Med økt aktivitet øker også matlyst så nå går det unna med Vom og hundemat. Det blir det heller nesten ikke avføring av. Men det blir vel å blande inn litt tørrfôr etterhvert. Håper forandring fryder til fordel for valpekjøperne. 

Så har valpene nå blitt så store at Aiki kan stå å die. Men de har fått tenner så det er visst ikke så godt. Vi må nesten holde henne for de er så voldsomme. Bare synet av mor gjør at de former seg som en bisverm etter henne. Aiki er veldig mild mot de og har ikke klart å være tydelig nok ennå. Men når hun får de en og en for seg selv biter hun lett over hodet og leder de bort. Men disse krabatene tar ikke signalene og gir seg ikke. Vi heier på henne for å støtte henne i oppdragelsen. 

Døra til uteverden er åpnet. :-) 

Første dag ute. Ennå litt skummelt. 

Aiki søker tilflukt fra horden som vil ha pupp!

       

  

 

Lydpåvirkning.

Allerede ut i den store verden! 

MÅ veie for å gi riktig dose ormekur. 

 

 

4 uker og preging på miljø pågår for fullt

Alt er bare bra med Aiki og valpene. Vi har startet med fast føde til de, men det har vært en liten kamp. Aikis deilige melk er mye bedre enn oppbløtt tørrfor med litt valpe mousse av beste kvalitet. Men det har blitt bedre og nå spiser de litt ihvertfall. De er så rare for de slikker i seg en munnfull og så går de seg en tur og må hankes inn igjen og plasseres foran matskåla. Da spiser de litt igjen for de atter går en tur. Ikke helt fokus på mat få en si! MEN idag fikk de rått valpefôr og da våknet villdyret! De var helt ville og skulle helst ha det som lå bortenfor sidekameraten. Veide de idag og nå er to av gutta over 2 kg! De andre ligger rundt 1,7-1,8 kg.  Aikis melk har vært mer enn bra nok for vekst og utvikling denne uka.

Kassa ble jo med ned på valpe rommet, men den ble bare prakk, så vi tok den ut igjen etter to dager. Rommet ble litt stort til de, men  det gikk fort over og de ble fort stuevarm. VI satte inn et bur og det ble et yndet sted å sove for enkelte av de. Så da er vi igang med burtrening. 

Sosialisering og miljøtreningen har startet for fullt. De er alle sosiale og nysgjerrige små krabater som kommer mot oss og vil gjerne ha kos. De presenteres for ulike gjenstander og mange forskjellige lyder. De får komme litt ut i oppholdsrommet utenfor eget rom og det har et kaldt steingulv. Det hefter ikke og de vente seg fort til det nye miljøet. De har litt ulik tilnærming til nye ting og de reagerer litt ulikt. men mye skjer de neste ukene for de utvikler seg i forskjellig tempo. Det skal bli morsomt å følge med de. De får masse kos og tas med inn på stua en og en for alenetid med oss. Alle har fått kjenne på friskluft og hørt fuglesang, trygt plassert på matmors fang. Bildene viser sitt. :-)   

Dekt av valper! 

Måltid idyll :-) 

               

Pappeske er ikke skummelt!                                     Mors fjellsko må jeg føle på!                            Er det dette som er å bli blaut? 

                

Blå og Lilla i leik                                             Mopp er gøy!                                            Denne har jeg ikke sett før! 

Kjøttmat vil vi ha! 

Mooooor vi vil ha melk! 

 

 

3 uker - vi flytter ut av føderommet

Av en eller annen grunn fikk vi magesjau på alle valpene! En etter en kom de med sprutbæsj og oppkast. Hva årsaken er vet vi ikke, men det kan være smitte fra et margbein fra elg, rå hundemat eller basselusker fra Aikis graveaktivitet. Men en kur med homeopatmedisin fikk fortgang i bedringen så alle kom seg etter et par døgn. Gutten Blå var veldig slapp og utafor så han fikk litt druesukkervann i tillegg. 

Aiki har stelt og slikket kassa rein. Det er utrolig hva hun tar unna! Og så har hun nå en enorm melkeproduksjon, spiser som en hest og er alltid sulten.  Hun går opp til valpene noe sjeldnere, men det er nok fordi hun har såvidt mye melk at de hyrer lengre også. Vi starter vel med fast føde uti kommende uke for nå røyner det på. Hun har fått bli med på turer fra heimen i bil nå og opp i skogen. Det har vært toppen. Hun viser enorm glede og lykke :-) I går kom vi borti et jordveps bol og de gikk til angrep gitt! Da var det ikke like stas, for de stakk både her og der. Veien til bilen gikk fort unna!

Valpene har utviklet seg voldsomt denne uka. De er ikke lenger pølser med fire bein, men fine flotte valper som nå bare skal vokse seg store og sterke. De ser og hører og kommer imot oss når vi bøyer oss over kassa. De begynner å bite litt også med tannløse gommer. Tenner er på vei! De har funnet hverandre og lekesloss allerede. Så har de oppdaget at det er en verden utenfor kassa. De vil opp og ut! Vi satte de utenfor kassa idag, men det var litt skummelt i starten. Noen tok det med fatning og orienterte seg litt rundt  mens andre  ble mer engstllig og startet et lite hylekor. Det blir en sakte tilvenning  på nye ting hver dag framover. Ukas kloklipp er utført og ormekur er gitt. Vektkurven har god stigning på alle sammen. De ble nok litt satt ut av denne magesjauen, men nå er de frisk igjen alle sammen.

Så flyttet vi valpene ned til valperommet idag. Det ble kjekt for alle. Kassa åpner vi for fri utfart i løpet av uka. Da går de ut og inn som de vil og de får et helt rom å boltre seg i etterhvert. Så har vi verandadør rett ut i hagen så vi håper det blir opphold i været framover. Hagen har mye spennende å by på.  

 

Sammen er vi litt tøffere! 

                                                                

Gutten Lilla tok nye omgivelser med fatning                           Frøken Rød liker kontakt                                     Frøken Rosa en av hylekoret :-)

Trygt i matmors nærvær

Vi roer det hele med et måltid! 

 

 

2 uker og tredoblet vekt!

Så langt har det vært lettvint med dette valpekullet. Aiki har vært en god mor og det har ikke vært noen problemer med svake og syke valper eller trøbbel med mor. Bank i bordet! Valpene har tredoblet vekta si og det er nesten så vi har sett at de har vokst fra dag til dag. Tre er over kiloet. Fra krypende små pelskledde pølser med bein har de de siste dagene satt beina under seg. Noe ustødig og vinglete gange og med mottoet  "Vi går rett fram samme hvem vi støter på". De støter i hverandre og ruller rundt i sammentreffet. Spesielt når mor tar vekkerunde og intimvask. De to siste dagene har de virkelig kommet seg og strekker hals etter mors varme melkekilde samtidig som de stabber avgårde. Enkelte er mer lydhør en andre og nokså utålmodige. 

Så begynner de å åpne øynene. :-)  Nå tar utviklingen av de to siste vesentlige sansene til som er syn og hørsel. Det er tydelig at de også senser berøring, for vi har de siste dagene strøket og klappet de litt. Det har vært en positiv opplevelse, for de responderer på dette nå, bare etter tre fire dager. Aiki har vært veldig på vakt når vi har tatt de opp fra kassa, så det har vi begrenset til bare det helt nødvendige. 

Aiki er fortsatt lite lysten på noen lange turer, men idag fikk vi lurt henne med ned til elva der hun og Uni lekte og sprang tulling. Det var godt for henne å få litt avbrekk i pliktene og ansvaret. Bestemor/oldemor Tella  på 10 var også med og oppførte seg som en frydefull ungdom. Portrett bilder av alle ble det også.  

Mor er et hav av varme og fløtemelk! 

  

Liggestilling 1

  

Liggestilling 2

 

Liggestilling 3

Frøken Oransje

Frøken Rød

Frøken Hvit

Frøken Rosa

Gutten Blå

Gutten Brun

Gutten Grå

Gutten Lilla

1 uke går fort

Aiki har hatt en bratt læringskurve. Mange instinkter er vekket til live og en uke med erfaring har gjort monn. Nå er det gullende rent i kassa og hun pusser og steller valpene så mage tarm fungerer godt. Rutinen er nå at etter en stund fravær gå hun opp i kassa, vekker valpene en etter en etterhvert om de blir stelt så får de kravle litt rundt omkring i blinde hyle litt og søke etter mors varme bryst. Så legger hun seg forsiktig ned strekker hals ut til de som er på villspor og de kan ense hennes varme og lukt og bli ledet mot kroppen hennes. Ja for de er både blind og døv så de har bare luktesansen til hjelp. Når alle har funnet sin patte jobber de iherdig for å stimulere mor til å "gi ned" melka. Den kommer som om en slår på en bryter og vi kan høre en rytmisk svelging og de små halene står rett ut og dirrer. Så stopper det opp og det blir litt kaos, for da må en finne en ny pupp som kanskje har litt mere melk. Så kommer en ny ladning melk og magene fylles. Etter et måltid sovner noen ved puppen mens andre velter seg bort og kryper et stykke unna. Valpene er nå mellom 500-640 g.  

Og sånn går dagene både dag og natt. Aiki står på og tar heldigvis noen hvileskjær der hun kommer ned til oss og blir også med ut en tur, men ikke langt for plutselig kommer hun på at noen venter der hjemme. 

Solveig matmor og familien kom på besøk lørdag og det var gjensynsglede og en stolt mamma som viste fram sine små. Men hun ble litt skeptisk når vi tok de opp for klapp. Det skulle hun helst ikke ha noe av nei! Så det er det vi har førsøkt å ikke ta de opp så mye foreløbig. Litt svak stryking over rygg men ikke bæring. De fikk ormekur og kloklipp idag og det var uvante saker. Mye hyl, sprell og disse små kroppene kan en jo ikke klemme fast heller. Det værste var allikevel dette fryktelige klisset som ble tvunget opp i ganen. Men orm vil vi ikke ha og Aiki fikk en dose hun også. 

Neste uke venter vi at øynene åpner seg og at de så smått begynnner å høre. Aiki må bare slutte med matvegring for nå skal det produseres melk! 

Bønsjen samlet for måltid

Halene dirrer når melka strømmer

 

Frøken Blubb Rosa 3 dager                          Andre liker å sove sammen                               Hulter til bulter

 

Marporto no. 6 født 17.8.2020

  

Da kom de Aiki og Balto sine valper hardt og brutalt. Aiki var rolig i hele går og kl 18:10 begynte hun å grave litt i senga si. Temperaturdroppen som vi ventet på, gikk under radaren. 10 minutter senere begynte blokkinga og første valpen kom etter knapt et kvarter. Alle som har født vet at det er ekstra vondt når det går for fort. Det kom et skikkelig vræl fra frøkna og så kom gutten blå.  Han blokka så det holdt, og resten kom nokså greit ut. Det ble 8 fine friske livlige valper, 4 av hvert kjønn. Alle svart og noen med litt hvitt. Tror ikke det blir noen med krøll.  Aiki er ei omsorgsfull mor og lærer hele tiden. Hun steller de små så mye at hun nesten slikker de bort fra puppen! Frøknene Rød og Orange er  to vidløftige som stadig er ute på tur bort fra mamsen som ligger og lurer på hvor de har tenkt seg. De har i løpet av dagen blitt nokså lydhøre og sier ifra når noe ikke er bra. De har ikke klart å samstemme suginga ennå, så Aiki ligger pal og tilgjenglig hel tiden. Hun er knapt på do og får servert mat på senga, gjerne for hånd til og med. Det skal være sånn for barselsdamer.

Så håper vi den kommende uka går bra og at det ikke blir noen komplikasjoner. Det er de først 14 dagene som er de mest utsatte. Vi sitter på rommet hele tiden og trår til om hun legger seg på en valp. Det er nemlig fort gjort.  

 

8 uker og det sparker der inne!

 

Aiki har tilpasset seg dagliglivet her på Hovin. Det er nok en stor overgang å måtte dele oppmerksomhet med to andre, men vi prøver å bruke like mye tid på alle tre. Det har vært gode turer hver dag, litt nesearbeid ute og inne og idag lørdag og dag 57 forsøkte vi rallylydighet. Det gikk fint og hun var "på" hele tiden. Flink er hun :-). Hun ville så gjerne være med Uni på løp ned ved elva her om dagen, men kjente nok godt på sitt handicap. Den forbaska magen var jo sånn i veien! 

Mat og måltider er fortsatt et tema for seg selv. Mat hun glefset i seg i går spytter hun ut i dag. Menneskemat er tingen! Hun må bare få i seg nok karbohydrater og proteiner. Så får vi håpe hun får tilbake matlyst på det energirike spesialforet. Hun legger ihverfall på seg og øker i bukomfang. Hun har hatt melk i pattene siden sist helg noe som er litt uvanlig. 

Idag ble det bad og stuss på Aiki og hun er nå klar for fødselen. Valpekassa er montert og Aiki ligger oppe med oss nå. Hun ønsker ikke å ligge på valperommet alene, så hun kommer tuslende inn til vårt rom utpå kvelden. Vi tar temperatur 5 ganger i døgnet for å følge med på et temperatur fall. Når det kommer, er fødselen like om hjørnet. 

Valpene er ferdig formet. De er ca. 14 cm lang. Etter 55 dag er de nå levedyktig om de fødes for tidlig. Det er valpene som avgjør når fødselen settes igang, Dette blir vel siste oppdatering før valpene kommer. 

 

7 uker og hjem til oppdretter

  

Uka har gått fryktelig fort. Tre dager på jobb og så ble Aiki hentet hjem til Hovin. Nå er det ferie og ventetid! Aiki som den avbalanserte frøkna hun er falt fort til ro i flokken. Familien til Aiki mente det ville bli så tomt når Aiki dro, så de ville gjerne ha Bessie hos seg. Det har vært en optimal løsning for alle parter. 

Aikis mage vokser fra dag til dag. Vi måler og veier og det er litt av en utvikling. Bildene viser sitt. Vi kan kjenne at det sparker litt derinne og hun har fått melk i pattene. Hun har fått fødeklippen og syntes nok det var helt greit med den varmen som kom. Vi har gitt hennet herpesvaksine runde to. Vi vil ikke risikere å miste valper pga herpesvirus. Det har vi erfart før. Torsdag fikk vi en fin lang timestur i kulturstien ved Horg Bygdatun på kvelden. Det var fullt fokus fra første steg og Aiki dro avgårde noe vaggende og litt tung i sessen :-) 

Det er så deilig med Aiki at hun ikke trenger å bjeffe når det kommer besøk. Fredag kom det et par og da vanket det jo kos. Lørdag,  idag kom det en hel familie og Aiki sto rolig og ventet på at de skulle åpne grinda. Mens bjefferne fikk holde seg inne. 

Fredag var vi forresten på badetur. Bestemor Tella og Aiki foretrakk et avkjølende forfriskenden fotbad. Aiki ville så gjerne følge Uni sitt løp over elvesteienene, men det skjønte hun fort ble en uoverkommelig leik, tung som hun er. 

I dag lørdag har det vært ro og hvile, men hjernen måtte få jobbe, så litt rallylydighet og godbitsøk på plena gjorde susen. 

Når det gjelder mat er hun for tiden en like stor matvegrer som sin mor Bessie. Hun spiser alt utenom spesialforet. :-( Så nå blir det spesiallagde måltider. Rislapper, kjøttboller (utgått dato) kokt fisk med ris og lompe med skinkeost. Tørt brød sluker hun. Karbohydrater er lett omsettelig og holder energinivået oppe. Hun er rar for hun er på matsøk hele tiden. I kveld lørdag var det tørrfisk som kveldskos. 

Fosterets utvikling uke 7

I løpet av denne uken vil kroppsbehåringen vokse ut, og fargemarkeringer vil kunne ses. Labbene og tredeputene er nå ferdig utviklet. Fosteret likner nå den ferdige valpen, men kan ikke overleve utenfor livmoren. Fra dette tidspunket er det bare størrelsen som forandres. 

 

6 uker og tvilen legges til side! 

Etter ei sånn kule med akutt sykdom og dehydrering blir en litt ekstra spent på om det virkelig går bra. Men buken er målt og vekta er sjekket. Joda, det er vekst der inne! :-) Aiki og de andre jentene i huset dro på hytta noen dager og der var det deilig frihet og bevegelser på mykt underlag i litt variert terreng. Det aller beste for en vordende mor. Hun får tre måltider og tar maten godt. Spesialfor for drektige tisper. Det er tydelig uvant med stor mage, for hun feilberegner av og til og vagger litt når hun går. Det går hardt ut over sukkerertra i hagen og c vitamintilskuddet får hun ved å spise litt deilige bringebær. De er så gode at hun gjerne hopper opp etter de. 

Fosterets utvikling ved 6 uker

Fosteret har nå utviklet ørelapper og øyelokker. En kan se hvilket kjønn det har. Tær og klør dannes. Tarmsystemet utvikles i bukhulen. Munnen åpnes og tungen kan komme ut. Fosteret er ca 70 mm.

Tarmsystemet forlater navlestrengen og begynner seg i den endelige plasseringen i bukhulen. Hos tisper ses svak rosafarging av dievorter, og avhengig av antall valper i livmoren vil buken begynne å tilta i omfang. 
 

5 uker på vei med komplikasjoner

Aiki bor ikke hjemme hos oss så bilder av den vordende mor har matmor Solveig sendt over. Ultralyd 22. juli viste at hun er drektig.  To dager etter blir hun syk og kaster opp, vil ikke ta til seg føde eller drikke. Dette pågår hele dagen. Jeg ringer veterinær og får beskjed om å finne ledig time tvert. Allmentilstand er dårlig. Vil ingenting og er slapp. Det viser seg at Aiki har urinveisinfeksjon og blodverdier i ulage. Hun er derhydrert og settes på drypp. Ligger med det i 4 timer og får samtidig antibiotika tilpasset drektige dyr. Det er vanskelig å ta det med ro når en vet det er mange liv som står på spill. Men Solveig henter henne og melder klokken 21 at frøkna har kviknet til. Hun spiser luksuspatè og drikker igjen. Strekker seg etter tørrforsekken og er tydelig på bedringens vei. Lørdag er det ny sjekk med blodprøver og de viser at verdiene er mot normalt. Behandlingen virker! Ultralyd viser at valpene har det bra. Men vi vet jo ennå ikke om det blir noen senvirkninger. Veterinærene var rolig og mente det ville gå bra. Aiki vil nå begynne med høyenergifôr tilpasset drektige tisper.Det er nå veksten av fostrene tar til. 

Fosterests utvikling ved 5 uker:

I løpet av denne uken formes øyenlokkene, og anlegg for værhårene på overleppe og over øynene dannes. Ørelappene vokser slik at den nesten dekker over øreinngangen. Fem par dievorter, samt de ytre kjønnsorganene begynner å utvikles.
I denne uken vil fosteres labber begynne å forme det som senere skal bli tredeputer og tær. Cirka ved dag 33 lukkes gommene, så etter denne datoen kan ikke leppespalte lengre oppstå. Nå er den perioden som innebærer mest risiko, der kjemikalier og andre stoffer kan skade forsterest, over. Nå begynner utviklingen av tarmsystemet, som på dette stadiet forsatt er i navlestrengen. 

 

 

Mor og Far

Mor Aiki ♀

Far Balto ♂

 

 

Mye skal klaffe når en skal ha valper på sine håpefulle. Det er linjer vi ikke bør kombinere med de jeg har selv. Så er det linjer vi vet kan gi sykdommer og som vi ikke ønsker å bruke. Jo mer en vet dess vanskeligere er det. Så skal de hannene en spør på være tilgjengelig for din tispe. Det er ikke bare bare. 

Balto er valgt som far til kullet for jeg ønsker noen linjer som ikke er så vanlig her i Norge. Oppdretter av begge foreldre til Balto er kontaktet og hun hadde ikke noen arvelige feil på det hun hadde hatt av kull med de linjene. Balto har ett kull fra før og det er en fordel når tispa skal ha sitt første. Aiki er ei over middels stor tispe og Balto er av den høye typen. Elegant og slank i kroppen. Han har ikke vært på utstilling men jeg vurderer han til å være en god representant for rasen. 

Det ble en vellykket paring 20 juni og ultralyd viste valper 22. juli. Om alt går bra er forventet fødsel er 19-20 august. 

Mor og Far

Mor Aiki ♀
Far Balto ♂

Kontakt:
Marte Aursand
Mail: marte.aursand@outlook.com
Tlf: 47364512

Nettsideutvikler:
Agne Ødegaard

Lenker:
Ana-Faro`s kennel
Golden Water kennel
Fjellportisen

Klubber og organisasjoner:
Norsk Portugisisk vannhundklubb
Raseklubben for Portugisisk vannhund

Kontakt:
Marte Aursand
Mail: marte.aursand@outlook.com
Tlf: 47364512

Lenker:
Ana-Faro`s kennel
Golden Water kennel
Fjellportisen

Klubber og organisasjoner:
Norsk Portugisisk vannhundklubb
Raseklubben for Portugisisk vannhund

Kontakt nettsideutvikler:
Agne Ødegaard
Mail: agne240@me.com
Tlf: 94865063